Protesten in Oslo tegen Nobel-vredesprijs EU
Honderden mensen hebben zondagavond in de Noorse hoofdstad Oslo deelgenomen aan een fakkeloptocht tegen de toekenning van de Nobel-vredesprijs aan de Europese Unie.
Ook binnen de Europese Unie zit de prijs niet lekker: een aantal staats- en regeringsleiders - onder wie de Britse premier David Cameron - hebben laten weten dat ze niet naar Oslo zullen gaan.
"Nooit eerder was er zo weinig steun voor een toedeling van een vredesprijs", vertelt Windy Kester, BNR's correspondent in Oslo. "In Noorwegen is het vooral politiek nu. De Noren zijn heel erg sceptisch over de Europese Unie: ze zeiden in 1972 en 1994 ook 'nee' tegen lidmaatschap. Door deze uitreiking hebben ze het gevoel dat het weer op de agenda komt."
Boycotten
"Een aantal parlementsleden heeft aangegeven de ceremonie te boycotten", legt Kester uit. "De voornaamste reden die ze opgeven is dat ze vinden dat de Europese Unie geen waardige winnaar is. Volgens het testament van Alfred Nobel moet de winnaar het afgelopen jaar gezorgd hebben voor verbroedering tussen de volken. De EU heeft daar de afgelopen decennia wel voor gezorgd, maar of dat nou het afgelopen jaar zo was dat vragen veel mensen zich af. Dat is de officiële reden maar op de achtergrond is het toch wel politiek."
Kritiek
Eerder uitten de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en twee andere winnaars van de prijs dat de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrese kritiek op de toewijzing van de prijs. Volgens hen is de EU overduidelijk niet de kampioen van de vrede die Alfred Nobel voor ogen had toen die de prijs in 1895 instelde.
Prijs ophalen
Drie voorzitters nemen namens de Europese Unie de prijs voor de vrede in ontvangst. EU-president Herman Van Rompuy is vergezeld van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement.
Premier Mark Rutte vliegt in gezelschap van de Duitse bondskanselier Angela Merkel van Berlijn naar de Noorse hoofdstad om de ceremonie bij te wonen.
Beveilingsoperatie
De komst van de regeringsleiders is ook gelijk de grootste beveiligingsoperatie in Noorwegen ooit. "Dat wordt betaald door de Noorse belastingbetaler. De politie heeft gisteren aangegeven dat ze de beveiligingsoperatie van hun kant alleen al minstens 2,5 miljoen euro extra kost - voor alleen vandaag. Alle regeringsleiders moeten beveiligd worden. Dat is ook een beetje het punt van de mensen", aldus Kester.