Nieuws3 dec '12 16:15

Rutte naar Oslo voor Nobelprijs

Auteur: Anne-Greet Haars

Premier Mark Rutte gaat op 10 december naar de Noorse hoofdstad Oslo om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de EU.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat maandag laten weten. Volgens de RVD vindt Rutte het belangrijk om aanwezig te zijn bij de plechtigheid omdat Nederland een van de zes grondleggers is van de EU.

Merkel
Rutte reist via Berlijn, waar hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel ophaalt. Tijdens hun gezamenlijke vliegreis naar Oslo zullen zij vooruitblikken op de EU-top, die eind volgende week in Brussel wordt gehouden.

Hollande
Ter voorbereiding op die top heeft Rutte op woensdag 12 december in Parijs een ontmoeting met de Franse president François Hollande. Met Hollande zal Rutte ook spreken over de bilaterale relaties tussen Nederland en Frankrijk.

Meerjarenbegroting
De EU-top gaat over de 'vervolmaking' van de Economische en Monetaire Unie. Rutte wil met Merkel en Hollande ook spreken over andere onderwerpen zoals de nieuwe meerjarenbegroting van de EU, die loopt van 2014 tot en met 2020.

Anderhalve week geleden konden de EU-leiders het daar tijdens een top in Brussel totaal niet over eens worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen