Nieuws20 okt '11 12:11

Nederland sloot ogen voor terreurdreiging

Auteur: BNR Webredactie

De regering heeft concrete informatie over terroristische dreiging jarenlang links laten liggen. Eind jaren '90 waarschuwde de AIVD meerdere malen voor mogelijke aanslagen.

Dat stelt voormalig hoofd van de AIVD, Sybrand van Hulst, in het boek Staatsgeheim van ANP-verslaggever Sander Kuypers.

Van Hulst stelt dat het signaal voor terroristische dreigingen veelvuldig werd afgegeven. De ommekeer om een terrorismebestrijding op te zetten kwam pas na de aanslagen op vier treinen in Madrid. Johan Remkes, minister in het eerste, tweede en derde kabinet-Balkenende herkent zich in dat beeld.

09/11
Zelfs de aanslagen in New York in 2001 schudden het kabinet-Kok en het eerste kabinet-Balkenende niet wakker. Het duurde jaren voordat Nederland een goede terreurbestrijding had opgezet.

Die laksheid heeft grote gevolgen gehad voor een aantal terreurzaken in Nederland, waaronder de zaak tegen Wesam al Delaema. Hij is de eerste en tot nu toe enige terrorismeverdachte die in de VS is veroordeeld voor het beramen van aanslagen met bermbommen op Amerikaanse militairen in Irak.

Bekentenis onder druk
De Amersfoortse kapper vergaarde daarmee tegen wil en dank internationale bekendheid. In april 2009 veroordeelde de federale rechtbank in Washington hem tot 25 jaar gevangenisstraf, nadat hij onder zware druk schuld had bekend.

Maar aan zijn veroordeling ging een aantal opmerkelijke gebeurtenissen vooraf. Zo was in Nederland al een rechtszaak tegen Wesam voorbereid. Toen het onderzoek naar hem was afgerond, vroegen de Amerikanen opeens om zijn uitlevering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen