Nieuws14 dec '11 16:54

Verdacht kladpapiertje nekt oud-F16-piloot

Auteur: BNR Webredactie

De voormalige F16-piloot Chris V. heeft zijn veroordeling voor het verkopen van staatsgeheimen te danken aan enkele Russische en Engelse woorden en het getal 500.000.

Voor de rechtbank waren die in combinatie met een telefoontje en enkele sms-berichten voldoende voor een veroordeling van vijf jaar celstraf van de 37-jarige Enschedeër.

Kladpapier
De politie nam het kladpapier op 17 maart in beslag na een ontmoeting tussen V. en de Russische diplomaat in een Schevenings restaurant. Uit de aantekeningen werd duidelijk dat de Rus met vragen op de proppen kwam als "waarom biedt u dit aan?, hoe bent u daar aan gekomen? Ook dook ergens de tekst "waarde van de beloning" op, wat kan duiden op de 500.000 euro.

Ook gaf V. al een cd-rom aan de Russen, met onbekende inhoud. De politie kon het schijfje echter niet terughalen als gevolg van diplomatieke onschendbaarheid.

Staatsgeheimen
Voor de rechter was er echter voldoende aanleiding om Chris V., die dertien jaar bij de luchtmacht werkte, te veroordelen voor echte staatsgeheimen over F-16's. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops wil V. in hoger beroep gaan.

Chris V. wil in hoger beroep gaan, zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Hij is teleurgesteld in het vonnis en vooral het verwijt dat hij zijn oud-collega's in gevaar zou hebben gebracht, valt hem zwaar.

Gerelateerde artikelen