Nieuws12 jun '13 13:30

'Wegsealen' sporen onmogelijk zonder hulp professionals

Auteur: Thijs Baas

Het is onmogelijk dat de Ibn Ghaldoun-school niet heeft kunnen zien dat de verzegeling van de gestolen examens was verbroken, tenzij er zeer professionele hulp aan te pas is gekomen. Dat zegt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die verantwoordelijk is voor de logistieke afhandeling en verzegeling van de eindexamens.

Volgens DUO is het onmogelijk om een examen uit de verpakking te halen zonder de verzegeling te verbreken, maar rector Bart Renders van Ibn Ghaldoun houdt bij hoog en bij laag vol dat er niets vreemds te zien was aan de verzegeling. Van een echt zegel is overigens geen sprake: het gaat eigenlijk om een witte plastic zak die wordt dichtgesealed. Maar volgens DUO móet het zichtbaar zijn als je dat plastic openmaakt en vervolgens weer dichtmaakt.

Professioneel hersloten
Ténzij de plastic zak zeer professioneel is hersloten en alle sporen zijn 'weggesealed', zegt  BNR's Annick van der Leeuw op basis van een gesprek met DUO. "Het zou daarom kunnen zijn dat de zakken na de diefstal weer dicht zijn gemaakt. Maar dan komt de vraag aan de orde hoe betrouwbaar dat systeem überhaupt is. DUO wilde daar niet op reageren. Het wordt nu onderzocht door de politie en het OM."

De hele zaak wordt in ieder geval grondig geëvalueerd. Afhankelijk van de uitkomsten komen er mogelijk nieuwe protocollen, evenals een nieuwe methode om die examens volgend jaar te beveiligen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen