Nieuws12 jun '13 16:49Aangepast op 12 jun '13 17:06

Bestuursvoorzitter: diefstal door kruipruimte mogelijk

Auteur: Fleur de Bruijn

Er zit een kruipruimte tussen het dak en het plafond van de kluiskamer. Het is mogelijk dat de examendieven via die ruimte de kluis hebben bereikt. Dit zei bestuursvoorzitter Ayhan Tonca van de Ibn Ghaldounschool tegen BNR.

Bronnen rond het onderzoek beweerden eerder dat de diefstal van de examens niet is gepleegd met de sleutel die eerder kwijt was geraakt. Toen de inbrekers via het dakraam in een kamer stonden die grenst aan de kamer waar de examens lagen en die is afgesloten met een kluisdeur, zijn ze via een verlaagd plafond naar de kluiskamer gekropen. Ze hoefden enkel wat dakplaten te verwijderen.

BNR verslaggever Jeroen Stans sprak met Tonca over de diefstal, de examens en de toekomst van de school.

Klopt het verhaal dat ze via het dakraam naar binnen zijn gekomen?
“Ik denk dat u dat beter bij het Openbaar Ministerie kan navragen. Ik heb die verhalen ook van leerlingen gehoord, maar over deze informatie beschik ik niet.”

U bent ongetwijfeld in de kluisruimte geweest na de diefstal, heeft u opvallende dingen gezien zoals verschoven dakpanelen?
“Ook voor dat soort informatie moet u echt bij het OM zijn. Het enige wat ik kan zeggen, is dat de kluisruimte een soort bezemkast is met een grote kluisdeur en een verlaagd plafond.”

Dus er zit een kruipruimte tussen het plafond en het dak?
“Er zit tien, twintig centimeter tussen.”

Een slank persoon zou daar doorheen kunnen?
“Dan moet je via het dak en dan kom je in die ruimte terecht.”

De school raakte in 2010 een van de drie sleutels kwijt van de kluiskamer waarin de examens worden opgeborgen. Waarom is het slot nooit vervangen?
“Ook dat wordt onderzocht door het OM.”

Maar dat is geen vraag voor het OM maar voor u toch?
“Ik weet niet waarom dat niet gebeurd is. Ik weet niet waarom ze alleen de sleutel hebben vervangen en niet het slot.”

De leerlingen moeten hun examens overdoen van 19 tot en met 21 juni. Heeft u ze allemaal kunnen bereiken en kunnen ze allemaal opnieuw examen doen?
“Onze rector is nu bezig met de leerlingen om gezamenlijk te kijken hoe het rooster het beste ingedeeld kan worden. Daar ligt onze prioriteit.”

Staatssecretaris Dekker was gisteren heel resoluut met het noemen van de datum. Probeert u nog wat coulance te krijgen om de periode wat langer te maken? Anders moeten leerlingen wel heel veel examens in drie dagen doen.
“Nee, daar zijn we gisteren ook in de ouderbijeenkomst, waar de inspectie ook bij aanwezig was en het CVE (College voor Examens red.), heel duidelijk over geweest: dit is de termijn. We hebben nog een tweede termijn en een derde termijn in augustus en daar wijken wij niet van af.”

Snapt u de boosheid van de leerlingen?
“Natuurlijk is die begrijpelijk. Misschien hebben ze er wel helemaal niets meer te maken en dan is het wel een hele domper om, met name voor de havo, als je misschien wel vijf vakken moet overdoen.”

Een van de leerlingen die is gearresteerd zou de zoon zijn van een natuurkundeleraar. Klopt het dat die leraar oud-directeur is van de school en dat hij geschorst is?
“Ik heb met de leraar gesproken, in eerste instantie als vader. Het is natuurlijk voor een vader een ramp om te horen dat je zoon dit soort dingen gedaan zou hebben, en als verdachte is opgepakt. En dat er vervolgens een inval in je huis plaatsvindt en een huiszoeking wordt gedaan. Dat is een ramp voor de familie. Ik heb mijn medeleven betuigd. Maar als leraar heb ik een zakelijke relatie met hem en is het verstandig dat hij tijdens het onderzoek niet op school aanwezig is.”

Het is niet dat hij ergens van verdacht wordt?
“Nee, het is voor hem nu van belang dat hij bij zijn familie is en voor de school van belang dat hij daar nu even niet aanwezig is.”

Was is uw reactie op diegenen die zeggen dat het beter is om de school te sluiten?
“Dat is te prematuur. We zijn nu eerst bezig met onze leerlingen. Het is onze eerste opgave om te zorgen dat die leerlingen de examens gewoon volgende week kunnen maken en deze school met een goed resultaat kunnen afronden. Het onderzoek moet nog heel veel uitwijzen. En de Rotterdamse wethouder, die dit mede heeft gezegd, gaat niet over het sluiten van een school.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen