Nieuws6 sep '13 08:02Aangepast op 6 sep '13 13:35

Zevenaar waarschuwt voor neerslag roet

Auteur: BNR Webredactie

Tot in Doesburg zijn roetdeeltjes terecht gekomen van de grote brand die vanmorgen het Zevenaarse bedrijf Promens voor een groot deel in de as legde.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt wat er precies in de roetdeeltjes zit. Burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar verwacht dat vandaag aan het eind van de middag duidelijk is of de neerslag gevaarlijk is.

Tot duidelijk is wat er precies met de rook is meegevoerd, adviseert hij Zevenaar te wachten met opruimen en schoonmaken. De roetdeeltjes zijn neergekomen in een gebied tussen Zevenaar, Doesburg en Didam. Het is vooral landbouwgebied met enkele kleine dorpen en bij Didam een recreatieplas. Volgens De Ruiter is er geen advies om de zwemplas te mijden.

De Ruiter zei dat de explosies en de zware rookontwikkeling vrijdagochtend ,,een enorme impact'' hadden op de bevolking. ,,Het leidde tot veel onrust. Mensen waren net op weg naar school of werk. Ze vroegen zich af het wel veilig was.'' Volgens De Ruiter is daarom het RIVM zo snel mogelijk ingeschakeld om verspreiding van mogelijke schadelijke stoffen te onderzoeken. Hij meldde dat is vastgesteld dat in de directe omgeving van het bedrijf asbest is vrijgekomen. De brandweer had uit voorzorg eerder al een flink gebied rond het bedrijf afgesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen