Nieuws1 aug '13 07:44Aangepast op 1 aug '13 08:59

Japanse vicepremier noemt nazi's voorbeeld

Auteur: ANP Nieuws

De Japanse vicepremier Taro Aso heeft internationaal ophef veroorzaakt met de opmerking dat Japan een voorbeeld zou kunnen nemen aan de nazi's bij het moderniseren van de grondwet.

EPA
EPA

Hij heeft zijn opmerking donderdag ingetrokken en een "misverstand'' genoemd maar Japanse media hebben de zaak breed opgepikt.

Tijdens een toespraak in een hotel in Tokio memoreerde Aso dat de grondwet van de Weimarrepubliek (Duitsland) "zonder dat iemand het bemerkte, zonder dat het opviel'' in 1933 door de grondwet van de nazi's werd vervangen. "Waarom leren wij niet van deze tactiek?'' vroeg Aso zich vervolgens af.

Het Simon Wiesenthalcentrum in Los Angeles reageerde verontwaardigd op de opmerking van Aso en vroeg hem om uitleg. ,,Welke technieken van de nazi-heren zijn het waard om van te leren? Hoe men heimelijk een democratie kapot maakt?'' De oppositie in Japan heeft het aftreden van Aso geëist.

De Japanse regering is op dit moment bezig met het moderniseren van de pacifistische grondwet die na de door Japan verloren Tweede Wereldoorlog werd ingevoerd en die volgens de regering van Shinzo Abe door de toenmalige bezettingsmacht van de VS werd "opgedrongen''. Door een nieuwe wet wil de regering meer militaire armslag krijgen in de conflicten met China en Noord-Korea.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen