Nieuws11 mrt '13 15:28Aangepast op 11 mrt '13 17:18

Geen celstraf voor 'echte' relschoppers Haren

Auteur: BNR Webredactie

Twee hoofdrolspelers van de grootschalige rellen in Haren hoeven niet terug naar de cel. Dat heeft de rechtbank in Groningen besloten.

De twee mannen staken tijdens de Facebookrellen een auto in brand. Hierdoor ontstond levensgevaar voor mensen die in de buurt stonden. De rechtbank acht een werkstraf van 240 uur en geheel voorwaardelijke celstraffen passend. Het Openbaar Ministerie eiste eerder nog celstraffen van 8 en 12 maanden.

Eén van hen is gevlucht naar het buitenland naar een onbekende verblijfplaats. Maar Rob Zijlstra, rechtbankverslaggever bij Dagblad van het Noorden, stelt dat de man wel weer terug komt. "Ik heb zijn advocaat gesproken. Die meldde dat zijn cliënt zo snel mogelijk terugkomt naar Nederland. Het is de maximale werkstraf die opgelegd kan worden. Die moet je vaak binnen een jaar uitvoeren. Het kost je een paar vrije dagen."

De twee verdachten moeten ook een schadevergoeding betalen, zegt Zijlstra, voor het in brand steken van een auto. "Zij moeten samen aan de eigenaar 1000,95 euro betalen. Dat is de schade die is berekend. Zij hebben gericht schade aangericht, de schade die ze moeten betalen beperkt zich tot die auto."

Een van de twee werd ook gezien als een van de aanstichters van de rellen, maar dat werd volgens de rechtbank als niet bewezen verklaard. "De rechtbank heeft geoordeeld op basis van de beschikbare beelden. Hij had wel een sfeerbepalende rol gespeeld maar uit de beelden blijkt onvoldoende, zo staat in het het vonnis, dat hij als aanstichter gezien kan worden."

Angst
De 18-jarige dader had volgens de rechter een aanzienlijke bijdrage in het geweld, waardoor burgers uren in angst zaten. Hij moedigde anderen aan om de mobiele eenheid te lijf te gaan. De rechtbank meent echter dat hij niet de grootste aanstichter van de rellen is en dat vele anderen kwalijk gedrag vertoonden. De 24-jarige verdachte krijgt geen cel omdat hij een baan heeft en midden in een behandeltraject zit. Beide mannen komen wel onder toezicht van de reclassering te staan.

Gerelateerde artikelen