Nieuws24 jul '13 08:14Aangepast op 24 jul '13 10:31

Bulgaren zijn maffiapraktijken zat

Auteur: BNR Webredactie

Veertig dagen demonstreren Bulgaren voor het parlement. Gisteren liep het zo uit de hand dat ze Kamerleden, ministers en journalisten gevangen hielden in het parlementsgebouw.

Inmiddels is iedereen weer op vrije voeten, maar volgens correspondent Mitra Nazar zullen de demonstraties nog een hele tijd doorgaan. "Gisteravond is het zo uit de hand gelopen, dit gaat absoluut een vervolg krijgen. Het is nu even rustig in het centrum van Sofia, maar ik denk dat de demonstranten zeker terugkomen."

Oproerpolitie
De oproerpolitie slaagde er bij de tweede poging in de politici uit de menigte te halen. Nazar: "Met een bus. Eerder in de nacht mislukte het nog, omdat de demonstranten de bus omsingelden en met stenen bekogelden. Uiteindelijk heeft de oproerpolitie toch de taak gekregen om de demonstranten goed aan te pakken. Daar zijn nog wat gewonden bij gevallen."

Wat de demonstranten willen? "Ze roepen al veertig dagen 'maffia'.  Dat is waar de Bulgaren nu eindelijk eens van af willen: corruptie, schimmige dealtjes tussen de politiek en het bedrijfsleven, een monopolie-economie die in handen is van oligarchen en een gebrek aan hervorming sinds het communisme. Het lijkt alsof er een punt is bereikt dat de Bulgaren het zat zijn."

Gerelateerde artikelen