Nieuws6 mrt '13 17:36

Straling Fukushima 750 keer te hoog

Auteur: BNR Webredactie

Twee jaar na de ramp in de Japanse kerncentrale in Fukushima worden nog steeds brokstukken uit de reactoren gehaald. De radioactieve straling rondom die reactoren is schrikbarend hoog. Toch bezochten journalisten vandaag deze plek.

Daniël Leussink kon als eerste Nederlandse journalist met eigen ogen de situatie bij de kerncentrale bekijken. Uit zijn verslag blijkt dat Tepco, de eigenaar van de door tsunami verwoeste kerncentrale, na twee jaar nog steeds druk is met werkzaamheden om de schade te herstellen.

"Het bedrijf zet zich heel erg in om de gesmolten splijtstof weg te krijgen bij de reactoren. Maar ook om de reactoren in een veilige staat te krijgen." En ondanks alle opruim- en reparatiewerkzaamheden is de straling rondom de centrale nog altijd ontzettend hoog. "De hoogste meting die wij vandaag hadden, was 1710 microsievert per uur. De veiligheidsstandaard die de Japanse overheid voor scholen heeft ingesteld is 20 millisievert per jaar. Dat staat gelijk aan 2,28 microsievert per uur. Wij reden met de bus langs reactor drie. De waardie die Tepco gaf was 1710. Jaarlijks komt dat neer op 750 keer die veiligheidsstandaard die de Japanse overheid hanteert."

Bij elk van de vier reactoren van de kerncentrale was Tepco nog druk bezig. Aan de zeekant van de reactoren lagen nog veel brokstukken. "Er lagen nog vrij veel restanten aan brokstukken en puin van de ramp zelf en er lagen nog wat auto’s op elkaar gestapeld; van die kleine Japanse witte Lego-autootjes." Aan de andere kant van de centrale zijn de werkzaamheden al aanzienlijk verder gevorderd, zegt Leussink. "Daar was het erg opgeruimd en is nieuwe infrastructuur aangelegd. En Tepco heeft de reactor ook al bedekt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen