De afgelopen tijd werden veel tunnels afgesloten wegens defecten. "Gelukkig gebeuren er weinig ongelukken in tunnels", vertelt BNR-redacteur Gerd de Smyter die een paar incidenten op een rij heeft gezet. "Maar als ze plaatsvinden, hebben ze vaak ernstige gevolgen."
Veiligheid is daarom een belangrijk punt, weet ook De Smyter. "We bouwen in ons land steeds meer tunnels, wat betekent dat er steeds meer mis kan gaan." Zoals in de Vliettunnel op de N14 bij Leidschendam. Deze tunnel blijft vanwege een lekkage dicht tot aanstaande vrijdag om 16 uur, aldus Rijkswaterstaat.
Vluchtdeuren
Vorig weekend bleek tijdens wegwerkzaamheden dat er iets mis is met het wegdek in de tunnel waardoor er grondwater de tunnel insijpelt. De Smyter met nóg een voorbeeld: "Dan ging de Schipholtunnel op de A4 maar liefst driemaal dicht vorige week. Onder andere omdat de camerabediening was uitgevallen, waardoor het brandblussysteem en de vluchtdeuren niet gebruikt konden worden. Rijkswaterstaat besloot daarom uit veiligheidsoverwegingen tot sluiting van de tunnel."
De vraag is of het toeval is dat deze, en vele andere, incidenten hebben plaatsgevonden of dat er structureel iets mis is. Thijs Ruland is coördinator tunnelveiligheid van het COB, het Nederlands kenniscentrum voor ondergronds bouwen. Hij vertelde dinsdag op BNR: "Het is natuurlijk zeer spijtig voor de weggebruikers, maar tunnels zijn nu eenmaal zeer complexe systemen. We hebben er in Nederland inderdaad steeds meer. We hebben ze ook hard nodig, want we hebben in Nederland ook een dicht wegennet met veel verkeer en daar spelen de tunnels een belangrijke functie in."
Zoeken naar fouten
Als er een keer wat aan de hand is, dan hebben we daar ogenblikkelijk last van, ging Ruland verder. Dus meer tunnels houdt in dat het ook vaker misgaat? "Ja, maar dat is een voor de hand liggende conclusie", reageerde hij. "Maar ook andere objecten als bijvoorbeeld een brug, kunnen storingen hebben. Dat is onlangs ook gebeurd. Maar tunnels hebben de afgelopen jaren wel heel veel aandacht gehad."
Volgens Ruland zijn het vaak de tunnels die al jarenlang in gebruik zijn waar problemen ontstaan. "Daar gebeurt dan lange tijd niets, maar in een keer gebeurt er wel wat. Nogmaals, het zijn complexe systemen. Dat kan betekenen dat het even duurt voordat men erachter is voordat men weet wat het exacte probleem is of dat men denkt te weten wat het probleem is, maar het toch op een andere plek zit. Zeker met de toegenomen complexiteit van de tunnels - met de diverse systemen erin en hoe ze met elkaar samenwerken - maakt het zoeken naar fouten niet makkelijker."
Veiligheid
We hebben die systemen nodig om de veiligheid in tunnels te verbeteren , legde hij verder uit. "Daarvoor hebben we een groot aantal voorzieningen in de tunnels zitten. Die systemen moeten op een goede manier met elkaar samenwerken. Dat is heel belangrijk en wordt voortdurend in de gaten gehouden. En op het moment dat de systemen niet meer voldoen aan de eisen die we eraan stellen, wordt er voor gekozen de tunnel dan maar af te sluiten. Liever dat dan dat we het verkeer het risico laten lopen op erger."