Nieuws10 mei '12 17:03

Ambassadeur eindelijk welkom in Roemenië

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse ambassadeur is eindelijk langs geweest bij de Roemeense president Basescu. Sinds Nederland het land niet wilde toelaten tot de Schengenzone had Basecu telkens "geen tijd" voor ambassadeur Van Bonzel

Afgelopen weekeinde was er blijkbaar wel ruimte in de agenda van Traian Basescu om de geloofsbrieven van de nieuwe Nederlandse ambassadeur in ontvangst te nemen. De ambassade in Boekarest zat ondertussen al sinds 31 januari zonder ambassadeur. De verhoudingen tussen Nederland en Roemenië koelden de afgelopen maanden in rap tempo af. Nederland weigerde namelijk om Roemenië toe te laten tot de paspoortvrije Schengenzone. De Roemenen zouden daar nog niet klaar voor zijn, vond het kabinet. De Roemeens president haalde hierover diverse malen uit naar de Nederlandse regering. 

Ongebruikelijk
Alhoewel de de Tweede Kamer en de Roemeens-Nederlandse Kamer van Koophandel in Boekarest spraken van een ongebruikelijk en onacceptabele situatie, zocht het kabinet offcieel niet veel achter de uitgestelde ontvangst. Volgens premier Rutte kon het best mogelijk zijn dat president Basescu een hele drukke agenda had. Waarom hij nu opeens wel een gaatje in zijn agenda kon vinden, werd er niet bij gezegd. Wanneer ambassadeur Matthijs van Bonzel aan de slag gaat is niet bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen