Nieuws13 aug '12 09:49Aangepast op 13 aug '12 15:48

Hillen: Defensie is maximaal uitgeknepen

Auteur: Pieter van den Akker

Minister Hans Hillen gaat het van de daken schreeuwen. Het defensie-apparaat is maximaal uitgeknepen en daarom is meer bezuinigen onverantwoordelijk, vindt hij. "Verder snijden maakt de krijgsmacht invalide."

"We zitten rock-bottom, we zijn maximaal uitgeknepen. Nu verder bezuinigen houdt in dat we ledematen van het lichaam gaan snijden", zei Hillen maandag bij het begin van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september.

Garanderen
“Er is de afgelopen jaren zoveel bezuinigd en we zijn er nog mee bezig. Op gegeven moment kom je in een situatie dat je de veiligheid niet meer kan garanderen”, zegt Hillen maandagmiddag op BNR. “We worden heel kwetsbaar en er kan ons schade worden toegebracht die we liever niet willen hebben.”

“Denk aan de piraterij en de cyberaanvallen. We zijn te nonchalant geweest en hebben teveel bezuinigd.”

Veiligheid in het geding
De minister sprak zich eerder ook al uit tegen mogelijke nieuwe bezuinigingen, onder meer in vergaderingen met de Tweede Kamer. Maar nu in sommige partijprogramma's staat dat na de verkiezingen het mes in de organisatie kan worden gezet, neemt zijn bezorgdheid verder toe. Nederland moet een duidelijke waarschuwing krijgen dat de veiligheid in het geding is, vindt Hillen.

De minister maakt zich ook zorgen, omdat de laatste bezuinigingsronde nog gaande is. Het kabinet-Rutte besloot dat Defensie 1 miljard euro moest inleveren. "Dat proces zou vier jaar duren. We zijn nu halverwege. Er is een aantal politieke partijen dat doet alsof we nu al een nieuwe slag kunnen slaan, maar dat is niet zo'', aldus Hillen.

Zorg
Hillen ziet liever dat wordt gesneden op punten waar het budget wordt overschreden, zoals de zorg. “Het probleem is dat men bij de volksgezondheid zegt dat er alleen maar geld bij moet. En bij defensie moet het alleen maar af. We geven nu per jaar tien keer zoveel uitgeven aan zorg dan aan defensie.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen