Nieuws28 nov '12 11:51

Hoogleraar: Nationale Hypotheekbank zet in op verkeerde hypotheken

Auteur: Thijs Baas

Pensioenfondsen moeten juist de hypotheken overkopen die niét door de staat gegarandeerd zijn. Zo spreken ze hun vertrouwen uit in de hypoheken die in Nederland uitstaan. 

Dat kan andere institutionele beleggers wereldwijd verleiden om daarin mee te gaan. En het zet volgens Jan Bouwens, hoogleraar accounting aan de Tilburg University, meer zoden aan de dijk dan het plan van pensioenfondsen APG en PGGM voor een Nationale Hypotheekbank, dat volgens hem niet zonder risico is.

De overheid zou die bank in de plannen van de pensioenfondsen moeten steunen, en daarmee lijkt het enorm op het Amerikaanse debacle rond Freddie Mac and Fannie Mae, zegt Bouwens. Die hypotheekverstrekkers moesten uiteindelijk door de Amerikaanse overheid gered worden.

Bestaande hypotheken
"Er is druk ontstaan vanuit het land om de bestaande hypotheken te herfinancieren via een nationaal systeem. PGGM en APG willen dat alleen doen als die leningen gegarandeerd zijn door de staat. En dat lijkt heel erg op het systeem dat in 1992 door Bush senior werd geïntroduceerd, waarin Freddie Mac en Fannie Mae eigenlijk de opdracht kregen om precies dát te doen", meent Bouwens.

Dat ging een tijd goed, maar uiteindelijk is de situatie in de VS geëxplodeerd en Bouwens vreest dat dat in Nederland ook zou gebeuren, welke lessen er ook uit het Freddie Mac and Fannie Mae-debacle worden getrokken. Duidelijk is in ieder geval de les die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) trekt: die ziet volgens Bouwens niets in het plan.

Gerelateerde artikelen