Nieuws26 nov '12 05:50

Gros huurmakelaars overtreedt de wet

Auteur: Mijke Hurkx

Veel huurmakelaars sturen ten onrechte een dikke rekening. Het gros van de bemiddelaars in de vrije huursector overtreedt de wet en komt hiermee weg.

Wanneer je in de grote steden op zoek bent naar een huurwoning kom je al snel uit bij een huurmakelaar of een bemiddelingsbureau. Daar betaal je dan kosten voor, dat is logisch. Maar wat niet logisch is - en ook nog eens in strijd met de wet - is dat deze bemiddelaar twee keer dezelfde rekening stuurt.

Bemiddelingskosten
Een huurmakelaar handelt in opdracht van een woningeigenaar, die zijn woning wil verhuren. De woningeigenaar betaalt hiervoor een vergoeding aan de huurmakelaar en dat is doorgaans één maand huur, exclusief btw. En wat doen die makelaars: ze brengen diezelfde kosten nogmaals in rekening bij de huurder onder de noemer bemiddelingskosten.

3000 euro voor een foto
Gerd-Jan Bakker is van het meldpunt ongewenst huurgedrag en maakt een rekensommetje. "Huur is al snel 1500 euro in de vrije sector, dus een bemiddelaar vangt alleen al 3000 euro per maand voor het plaatsten van een foto'tje op hun website."

En dat mag dus niet. "Het is illegaal, omdat in het burgelijk wetboek is geregeld dat bemiddelingskosten maar aan één van de twee partijen gevraagd mogen worden."

Terugvorderen
Het vervelende is dus, dat veel mensen het wel betalen, omdat ze het huis willen wat ze voor ogen hebben. Wat kan een huurder dan doen om voor zichzelf in te staan? "Wij adviseren de mensen die bij ons komen om de bemiddelingskosten niet te betalen. Als je het wel hebt betaald, kun je wel naar de rechter om het terug te vorderen", aldus Bakker.

Gerelateerde artikelen