Nieuws25 apr '12 13:46Aangepast op 25 apr '12 16:17

De kunst van het versnipperen

Auteur: Thijs Baas

Op de Radboud Universiteit in Nijmegen is een kunstwerk van de muur van een collegezalencomplex gehaald en in de papiervernietiger beland.

Dat meldden de kunstenaar en de cultuurorganisatie van de universiteit. De twaalf meter lange tekening van de Arnhemse kunstenaar Peter Otto werd door een beveiliger van de universiteit niet herkend als kunst.

Een woordvoerder van de Radboud Universiteit weigert het verhaal te bevestigen, maar erkent wel "dat er een kunstwerk weg is".  "Zodra we het hadden ontdekt, hebben we de kunstenaar geïnformeerd en excuses gemaakt. We zijn nu aan het zoeken naar een fatsoenlijke oplossing", zegt de woordvoerder.

Voorbijgangers
De kunstenaar Peter Otto is bekend in binnen- en buitenland. Hij maakte een reeks tekeningen waar voorbijgangers zelf iets kunnen toevoegen. Het kunstwerk Fonzie moest zes weken blijven hangen, tot aan een gastcollege dat de kunstenaar zou geven over kunst in Nijmegen.

Otto is vooral verbolgen over het feit dat de communicatie zo slecht was. "Het is heel pijnlijk dat er op zo'n manier slecht gecommuniceerd wordt. De bewaker heeft het aangezien als iets wat in de prullenbak moet komen, en zo is het ook verdwenen."

Afval
De kunstenaar is zeer verbaasd dat op een plek waar altijd kunstwerken hangen zijn werk is aangezien voor afval. De Radboud Universiteit liet vervolgens niets van zich laten horen. Otto heeft aan de beroepsvereniging van beeldende kunstenaars gevraagd een brief te schrijven over de auteursrechtelijke kant van de zaak.

"Als je een boek verbrandt dan zou je er nog een nieuwe voor kunnen kopen. Een kunstwerk dat verdwijnt is onvervangbaar. Het is een origineel en daar hangen dus ook auteursrechtelijke kanten aan. Ik heb gevraagd om de vergoeding op 2.000 euro te stellen. Dan kunnen we het daarna weer in de algemene pot voor de belasting stoppen. Een kunstwerk vertegenwoordigt een waarde en dat moet je dan ook als zodanig vergoeden."

Een medewerker van de universiteit zag de papieren vooral als voeding voor de versnipperaar. Otto heeft onder meer exposities in de Verenigde Staten. Van hem hangt werk in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. De kunstenaar eist een schadevergoeding van de universiteit.

Gerelateerde artikelen