Nieuws2 feb '12 08:08Aangepast op 2 feb '12 16:49

Little Dutch Girl levert aan ruimtestation

Auteur: BNR Webredactie

De zoute drop die André Kuipers bij zich heeft in het ISS-ruimtestation komt uit het Little Dutch Girl winkeltje bij Houston. Voordat Kuipers’ Hollandse snoepgoed gelanceerd kon worden moest de NASA het wel goed analyseren.

Tekst en fotos: BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk.

De pindakaas die ook op Kuipers’ verlanglijstje stond werd niet goedgekeurd in het laboratorium van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

"Dat had iets te maken met de consistentie", zegt Elsa Barret. De in Den Haag als Elsa Griffioen geboren en getogen eigenaresse van het Nederlandse winkeltje in Old Town Spring bladert door de uitdraaien van emails die ze uitwisselde met de ESA-astronaut en de NASA.

"Maar hij heeft wel Hollands roggebrood van ons bij zich en veel drop en oude kaas en chocolade."

Kuipers kwam afgelopen zomer met vrouw en kinderen voor het eerst in haar shop. Het Johnson Space Center, NASA’s vluchtleidingscentrum, is gevestigd in Houston.

"Zoals de meeste Nederlanders die hier voor het eerst binnen lopen was hij heel verbaasd over wat we allemaal hebben," herinnert Barret zich. “De NASA verzorgt dat soort bonuspaketten voor alle astronauten. Hij vond het heerlijk om hier z’n bestellijstje te kunnen maken."

De Little Dutch Girl bestaat deze zomer 25 jaar. Elsa Barret begon er mee als een soort hobby, toen haar kinderen het huis uitgingen. Toen de oliebusiness in Texas een jaar later weer eens in elkaar stortte verloor haar man Tom zijn baan en werd de shop, inclusief postorderzaak, hun broodwinning.

Jarenlang had ze ook veel duur porcelein en handgemaakt tegelwerk uit Nederland in het assortiment. Maar de laatste jaren zag ze door de economische crisis de vraag daarnaar verdwijnen.

Ze heeft een muur vol drop, in alle gradaties van zout tot zoet.

Het zijn vrijwel uitsluitend geboren Nederlanders die de zoute variaties kopen. Er zijn een paar schappen met Indonesische specerijen, sambals en boemboes. Goedkopere delftsblauwe tegeltjes met veelal in het Engels gestelde spreuken verkopen nog wel goed, vertelt de enkele jaren geleden weduwe geworden Barret. Haar klanten zijn namelijk lang niet alleen Nederlanders of van Nederlandse afkomst. Old Town Spring is een touristisch bestemmingsplaatsje met veel aanloop. Haar zaak bezet er een prominente plek in het hart.

Door het werk van haar man in de oliebusiness heeft ze over de hele wereld gewoond. Ze voelt zich op haar merk in Texas.

"In eerste instantie was het wel een cultuurschok," vertelt de al jaren geleden tot Amerikaanse genaturaliseerde Haagse mevrouw. "Maar nu voel ik me er thuis. Mijn broer was hier afgelopen mei voor het eerst. En hij zei – en dat voel ik zelf ook – dat de mensen hier veel vriendelijker en veel beleefder zijn dan in Nederland.  Met rijden ook heel beschaafd. Ja, je hebt hier rednecks. Maar die zijn ook niet onbeschoft."

In haar zaak zijn de stroopwafels de bestsellers.

"Amerikanen die nooit eerder iets uit Nederland hebben gegeten en die hier de stroopwafels ontdekken, die komen daar verder altijd voor terug," zegt ze.

Net als voor de hagelslag. "De eerste reactie van Amerikanen is altijd hetzelfde,” lacht ze. “‘Huh? Chocola op brood?’ Maar daarna komen ze graag weer langs voor meer."

Ze raken eraan verslingerd. Net zoals André Kuipers zelfs in de ruimte niet zonder z’n Hollandse lekkernijen wilde zijn. Elsa Barret-Griffioen vindt het prachtig dat dropjes uit haar winkel nu gewichtsloos rond de aarde cirkelen. Ze heeft er een mooie slagzin bij verzonnen: "Little Dutch Girl delivers to the Space Station!"

---

Reinout van Wagtendonk is VS-correspondent voor BNR Nieuwsradio en 'Typisch Amerikaans'. Embedded sinds Reagan maar nog altijd verbaasd. Nu een tijdje wonende in Austin, Texas. Volg Reinout op Twitter: @BNRvs


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen