Nieuws11 dec '13 11:27

Tankstations niet meer populair onder criminelen

Auteur: Pieter van den Akker

Voor het eerst in 25 jaar is het aantal overvallen op tankstations gedaald tot onder de honderd. Dit blijkt uit politiecijfers die in handen zijn van Bovag.

Tom Huyskens is woordvoerder van Bovag.

Hoe groot is de daling?
Huyskens: "Drie jaar geleden zaten we ongeveer op 150 overvallen per jaar. Sinds negen maanden hebben we het over 55, dus laten we uitkomen op 70-80 voor dit jaar. We zien in drie jaar tijd een halvering. Er wordt door pomphouders heel veel geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen, camerasystemen en andere beveiliging. Personeel wordt heel goed opgeleid om goed om te gaan met overvallers en situaties te herkennen. En er wordt steeds meer gepind, wat door pomphouders gestimuleerd wordt."

Hoe gewelddadig zijn de berovingen die nog wel gepleegd worden?
"Daar hebben we nog niet echt zicht op. Laten we vooropstellen dat elke overval er een te veel is. Maar we zijn in elk geval heel erg blij met deze daling. Bijna elke pomphouder zorgt goed voor zijn eigen toko. Vanuit verzekeraars wordt er heel veel aan preventie gedaan. Dat is bij bijna elk tankstation aan de orde."

Hoeveel overvallen kunnen we dit jaar nog verwachten?
"Laten we niemand op ideeën brengen op dit moment. Wat we vooral willen doen is de consument oproepen zovele mogelijk met pin te betalen. Daarbij wordt er ook heel veel afgeroomd. Grote cashbedragen gaan elke dag in een sluis en die worden afgevoerd. Dus er valt gewoon niet zo veel meer te behalen dan een Mars of pakje sigaretten."

Gerelateerde artikelen