Nieuws22 nov '11 18:50

Al-Islam Kaddafi in eigen land voor rechter

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe machthebbers in Libië willen Saif al-Islam Kaddafi, de beroemdste zoon van de gedode dictator Muammar Kaddafi, in eigen land berechten en niet uitleveren aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Hoofdaanklager van het strafhof, Luis Moreno Ocampo, zei dinsdag in Tripoli dat Kaddafi en de zondag opgepakte voormalige veiligheidschef Abdullah al-Senussi niet noodzakelijk in Den Haag hoeven te worden berecht. Waar dit gebeurt, dat bepalen volgens hem echter de rechters van het ICC en niet de Libische regering. In Libië kan al-Islam de doodstraf krijgen.

Misdaden tegen de menselijkheid
De 39-jarige Saif en de 62-jarige Senussi worden sinds eind juni gezocht door het ICC dat zich op verzoek van de Veiligheidsraad met Libië bemoeit. Ze worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, eerder dit jaar gepleegd bij het neerslaan van de opstand tegen de in oktober gedode dictator Muammar Kaddafi.

Al-Islam als opvolger van Muammar
Saif al-Islam is de tweede en bekendste zoon van Kaddafi. Jarenlang gold hij als waarschijnlijke opvolger van zijn vader. Nadat de strijders van de nieuwe machthebbers Tripoli eind augustus hadden veroverd, dook hij onder.

ICC
Het ICC is sinds halverwege 2002 een international strafhof dat verdachten van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden berecht. Het hof is evenwel aanvullend en gaat niet over zaken waar de plaatselijke justitie zich te goeder trouw op heeft geworpen. Alleen waar de plaatselijke justitie niet naar behoren kan of wil optreden, komt het ICC in beeld.

De zaak is daarom in het geval van Libië in handen van het ICC, vindt Moreno Ocampo. Premier El-Keib en minister al-Allagui wijzen die redenering af. De Libische premier Abdurrahim El-Keib had in het weekeinde al gezegd dat de twee prominente arrestanten een eerlijk proces in Libië krijgen.

Kabinet Libië
Ondertussen is de Libische Overgangsraad (NTC) er goeddeels uit wie in het nieuwe kabinet zitting nemen. De seculiere liberalen hebben een aantal zware posten toebedeeld gekregen, de conservatieve islamisten hebben vooralsnog geen sleutelposten in handen. Over enkele ministersfuncties wordt nog overlegd. Sommige stammen en facties zouden volgens El-Keib druk op hem uitoefenen om posten te bemachtigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen