Nieuws22 nov '11 22:10

Namen Libische regering bekend

Auteur: BNR Webredactie

Na ingewikkelde onderhandelingen heeft de Nationale Overgangsraad dinsdagavond de namen van de nieuwe voorlopige regering van Libië bekendgemaakt.

"Heel Libië is vertegenwoordigd", zei interim-premier Abdurrahim El-Keib tijdens een persconferentie. De regering bestaat uit 24 leden.

Beloning voor strijders
Libië beloonde de strijders die afgelopen zaterdag Saif al-Islam Kaddafi oppakten. Hun aanvoerder Osama Al-Juwali wordt minister van Defensie.

Buitenlandse Zaken
Minister van Buitenlandse Zaken wordt Ashour Bin Hayal. Hij is een vrij onbekende diplomaat uit het oosten van het land. Vooraf leek de diplomaat Ibrahim Dabbashi favoriet voor de positie. Hij mobiliseerde andere diplomaten om het tegen Kaddafi op te nemen. De benoeming van Hayal heeft vermoedelijk te maken met regionale twisten in Libië.

Financiën
Andere sleutelposten zijn voor Hassan Ziglam (Financiën) en Abdulrahman Ben Yezza (Oliezaken). Laatstgenoemde is afkomstig uit Misurata. Uit dat voormalige rebellenbolwerk waren de strijders afkomstig die dictator Muammar Kaddafi wisten te grijpen.

Jeugd en Sport
De activist Fethi Tarbel krijgt het ministerie voor Jeugd en Sport onder zijn hoede. Zijn arrestatie was op 15 februari de aanleiding was voor de opstand in het oostelijke Benghazi, die zich razendsnel over Libië verspreidde.

Technocraten
De formatie van de regering heeft de afgelopen tijd nogal wat moeite gekost. El-Keib wilde een regering vormen van technocraten, maar stammen en regionale strijdgroepen voerden druk op hem uit om posten te bemachtigen. Regionale en ideologische twisten kunnen volgens waarnemers een bedreiging zijn voor de stabiliteit van Libië, dat tot voor kort zuchtte onder het eenmansbewind van Kaddafi dat meer dan 40 jaar standhield.

Libië moet op de puinhoop die Kaddafi achterliet nieuwe instituties bouwen en wijdverbreide corruptie bestrijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen