Nieuws29 mrt '13 17:38

Geen strafbare feiten rond hersenoperaties MST

Auteur: BNR Webredactie

Rond de hersenoperaties in het Medisch Spectrum Twente (MST) zijn geen strafbare feiten geconstateerd. De afdeling medische zaken van het Openbaar Ministerie deed onderzoek naar aanleiding van zes meldingen van mensen die de controversiële neuroloog Ernst Jansen Steur doorverwees naar een hersenchirurg van het MST.

Vijf meldingen werden niet onderzocht wegens verjaring, in het zesde geval concludeerde justitie dat noch Jansen steur noch de chirurg iets strafbaars had gedaan. De zes meldingen werden namens de patiënten gedaan door letselschadejurist Yme Drost. Op bevel van de onderzoeksrechter werden dossiers bij het MST in beslag genomen voor het onderzoek.

Als het aan het OM ligt komt met de constatering dat er geen sprake was van strafbare feiten een einde aan het onderzoek naar de hersenoperaties. Wel moet Jansen Steur nog voor de rechter komen wegens het opzettelijk stellen van foute diagnoses bij patiënten, waarbij een persoon zou zijn gestorven en de gezondheid van een aamtal anderen schade werd toegebracht.

Diefstal en verduistering
Ook wordt Jansen Steur vervolgd voor diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. Het Experitsecentrum Medische Zaken van het OM in Rotterdam ontving van veertig mensen meldingen dat zij verkeerd zouden zijn behandeld door Jansen Steur. De 'schandaalarts werd na een reeks fouten in 2004 ontslagen bij het MST, waar hij tussen 1996 en 2003 onder meer foute diagnoses zou hebben gesteld.

Daarna ging Jansen Steur in Duitsland aan de slag als arts, tot zijn dubieuze medische verleden in Nederland aan het licht kwam. Woensdag is de volgende zitting bij de strafrechter in Almelo. Drost stapte ook namens vijf personen naar de tuchtrechter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen