Nieuws26 nov '12 18:25Aangepast op 26 nov '12 18:43

In gespannen afwachting van een oplossing voor Griekenland

Auteur: Anne-Greet Haars

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zijn opnieuw bijeen in Brussel voor overleg over Griekenland. Het is de derde keer in twee weken tijd dat de eurogroep bijeen is.

Griekenland is in afwachting van de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun (31,5 miljard euro), maar de ministers moeten het eerst eens worden over een oplossing voor de Griekse schuldenpositie op lange termijn. Vlak voor het overleg zei eurocommissaris Olli Rehn dat er vandaag duidelijkheid moet komen.

Geruchten
Politiek verslaggever Hugo Reitsma is in Brussel en hoort geruchten dat er een oplossing in zicht is. "De verhalen komen vooral van de landen die meer aan de ontvangende kant zitten. Die zeggen dat het geen probleem is en dat het allemaal wel goed komt. Maar betalende landen zoals Nederland en Duitsland kijken toch iets zuiniger bij dit soort uitspraken."

"Er wordt hier gesproken over allerei technische maatregelen om Griekenland wat lucht te geven", vervolgt Reitsma. "Maar het IMF staat op het standpunt dat als je de Griekse schuld houdbaar wil maken, de lidstaten - in navolging van de private sector -  moeten gaan afschrijven op de Griekse schuld."

Dijsselbloem
Maar binnen de eurozone zijn de meningenhierover verdeeld. Onder meer Nederland en Duitsland zijn tegen. Dat maakte minister Dijsselbloem van Financiën duidelijk voorafgaand aan beraad: "Wij kijken naar andere zaken zoals het verlagen van rente of het terugploegen van winsten. Dat heeft onze voorkeur en bliijft onze insteek."

Reitsma: "Als hij het over het terugploegen van winsten heeft, dan heeft hij het erover dat de winsten die worden gemaakt op de Griekse leningen weer worden teruggesluisd naar Griekenland."

Gerelateerde artikelen