Nieuws8 feb '12 12:59Aangepast op 8 feb '12 13:35

Opstelten: hooligans keihard aanpakken

Auteur: Anne-Greet Haars

Met het Actieplan Voetbal en Veiligheid wil Minister Ivo Opstelten de onveiligheid en hooliganisme in het voetbal "spijkerhard'' aanpakken.

"Laat daar geen misverstand over bestaan'', stelde hij woensdagmorgen in Utrecht, waar hij samen met ruim 30 burgemeesters, de KNVB, het Openbaar Ministerie en politie het actieplan ondertekende.

Op alle fronten
"We gaan het op alle fronten aanpakken'', zei de minister strijdlustig. "Het moet weer een feest worden om naar het voetbal te gaan."

Nieuw actieplan
Met het nieuwe actieplan, dat per komend voetbalseizoen ingaat, zullen hooligans onder meer sneller voor de rechter komen. Tegen hen zullen strengere straffen worden geëist. Per club komt er een top 10 van beruchte hooligans, van wie de gegevens in een centrale databank komen.

Stadionverboden
Opstelten zei verder te verwachten dat stadionverboden vanaf het voorjaar ook langer en strenger zullen worden met de aanscherping van de Wet invoering vrijheidsbeperkende maatregelen. Hij wil daarvoor eerst de evaluatie ervan afwachten. "In de kern ben ik er voorstander van. Wie zich zo misdraagt in het stadion, mag een behoorlijke tik meekrijgen en langer buiten het stadion worden gehouden."

Lokale verantwoordelijkheid
De aanpak van hooligans blijft vooral een lokale verantwoordelijkheid. De uitwisseling tussen de gemeenten is dan ook essentieel, aldus Opstelten. "Met dit actieplan zullen gemeenten niet meer worden verrast, zoals bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente. Alle neuzen staan nu dezelfde kant op."

Gerelateerde artikelen