Nieuws25 jan '12 17:38Aangepast op 25 jan '12 18:51

Voetbalwet kent zo z'n beperkingen

Auteur: Thijs Baas

De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn het niet eens met de kritiek dat de mogelijkheden van de nieuwe voetbalwet onvoldoende worden benut.

Volgens de bonden ACP en NPB kunnen vandalen met de nieuwe wetgeving veel makkelijker worden opgepakt en spelen gemeenten daar nog onvoldoende op in.

Thuiswedstrijden
Die mening wordt niet gedeeld door gemeenten. "In 2010 is bijvoorbeeld voor 22 thuiswedstrijden van Ajax ruim 27.000 uur aan politie ingezet. Voor 2011 zal dat ongeveer net zo veel zijn geweest", zegt de woordvoerster van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

Wel erkent hij dat de voetbalwet nog niet heeft opgeleverd wat er vooraf van verwacht werd. Veel verder dan een meldingsplicht voor tien hooligans die de gemeente al jaren in het vizier had is Amsterdam niet gekomen. En die is dan ook nog eens vernietigd door de rechter.

Utrecht
Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht pleit voor aanscherping van de voetbalwet. Een stadionomgevingsverbod van 24 maanden, zoals nu maximaal kan worden opgelegd, mag wat hem betreft nog flink worden verzwaard.

Niet eens
De Rotterdamse Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is het ook niet eens met het beeld dat politiebonden schetsen. "De voetbalwet wordt in Rotterdam gebruikt waar mogelijk. Wel ziet Rotterdam mogelijkheden de wet te verruimen. Daarover zal Aboutaleb donderdag in de Tweede Kamer meer vertellen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen