Nieuws24 apr '13 10:59Aangepast op 24 apr '13 11:38

'Durf te investeren in fysieke en mentale gesteldheid'

Auteur: Melvin Captein

De nieuwe kliniek Mind&Health moet voorkomen dat hardwerkende mensen tegen een burnout aanlopen. Initiatiefnemer Bram Bakker legt uit hoe voldoende beweging preventief werkt tegen overbelasting.

Bakker, psycholoog en fervent hardloper, opende samen met ondernemer Peter Kuijper de kliniek in Naarden. Tegenover BNR's Paul van Liempt legt hij uit dat de kliniek meer doet dan klanten aanraden goed te bewegen. "Dat kunnen ze zelf ook wel verzinnen. Wij screenen mensen een hele dag lang op allerlei onderdelen. Dat gebeurt zowel op psychologisch als lichamelijk vlak. Op die manier maken we een analyse en kunnen we zien op welke onderdelen er winst te boeken valt. Aan de hand daarvan gaan we aan de slag een belangrijk deel van hun gedrag te veranderen."

De tijd van declarabel behandelen is voorbij
Mentaal en lichamelijk fit blijven heeft dus meer om het lijf dan alleen bewegen en een luchtje scheppen tijdens het werken. Bakker: "Er kan ook een advies uitrollen dat iemand zijn eetpatroon moet veranderen. Het is heel erg op de persoon toegesneden." Dat een behandeling aan de prijs is, een screening en begeleiding van 100 dagen kost zo'n 3000 euro, is volgens Bakker te verantwoorden. "De tijd om kwalen die het gevolg zijn van onze eigen leefwijze declarabel te laten behandelen is voorbij. Dat wordt gewoon te duur."

Stressbestendig
Mensen moet dan ook de keuze durven maken te investeren in hun eigen gesteldheid, betoogt Bakker. "Als je voor de zoveelste keer ruzie met je partner hebt gemaakt, kun je een horloge kopen of een paar kansloze Australische pantoffels van 300 euro. Maar je kunt ook geld uittrekken om met iemand te gaan praten waarom dat altijd maar gebeurt." Bakker denkt dat mensen zich soms nog teveel schamen voor een gang naar een gezondheidskliniek of psychiater. "Als je bedrijven of een headhunterskantoor uitlegt dat het goed zou zijn een kandidaat ook door te lichten op lichamelijk en psychisch vlak krijg je vaak rare gezichten. Maar het is toch nuttig om te zien of iemand stressbestendig is, buiten dat hij een goed cv heeft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen