Nieuws14 nov '13 15:34

Amerikaans vliegdekschip komt aan in Filipijnen

Auteur: BNR Webredactie

Het Amerikaanse vliegdekschip George Washington en escorterende marineschepen zijn vanmiddag aangekomen in Filipijnse wateren. Het enorme vaartuig met vliegtuigen en helikopters aan boord assisteert bij de hulpoperaties na de tyfoon Haiyan, die de Filipijnen vorige week trof.

De schepen met aan boord duizenden marinemensen vertrokken uit Hongkong en liggen voor de kust van het eiland Samar. De eerste ladingen water en voedsel zijn overgebracht naar de verwoeste stad Tacloban op het eiland Leyte en de zwaar getroffen plaats Guiuan op Samar. Daarvoor zijn boten en 21 helikopters beschikbaar. De Amerikaanse hulpoperatie is Operation Damayan gedoopt.

Hospitaalschip
De Amerikanen hebben ook de komst van het hospitaalschip Mercy toegezegd. Dat schip heeft meerdere operatiekamers en ziekenzalen. Verder zijn amfibische transportschepen, enkele kruisers en andere Amerikaanse oorlogsschepen in of op weg naar het gebied om te helpen.

De Britse regering heeft donderdag het vliegdekschip Illustrious naar de Filipijnen gestuurd, met aan boord 900 man en zeven helikopters. Het schip komt uit de Perzische Golf en is naar verwachting 24 november in de Filipijnen. Vrijdag komt daar al het Britse oorlogschip Daring aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen