Nieuws9 dec '11 20:39

Verkiezingsuitslag Congo leidt tot rellen

Auteur: Harmen Simon Teunis

In Congo zijn vrijdag na het bekend worden van de presidentverkiezingsuitslag rellen uitgebroken.

De kiescommissie verklaarde vrijdag dat president Joseph Kabila de verkiezingen van vorige week maandag had gewonnen met 49 procent van de stemmen.

Maar de leider van de oppositie, Etienne Tshisekedi, legt zich niet neer bij zijn nederlaag. Hij riep zichzelf uit tot president.

Oppositieleider Tshisekedi kreeg volgens de kiescommissie 33 procent van de kiezers achter zich. Thisekedi verwerpt de uitslag, omdat er fraude zou zijn gepleegd.

"Ik beschouw mezelf vanaf vandaag als de gekozen president", stelde hij in een verklaring. Tegen zijn aanhangers zei hij: "Ik vraag jullie zij aan zij te staan als één man achter mij om voorbereid te zijn op de gebeurtenissen die zullen komen."

Schoten in Kinshasa
In de hoofdstad Kinshasa waren direct schoten te horen. Betogers staken autobanden in brand en gooiden stenen naar een grote groep gewapende agenten. De politie reageerde met traangas. Er zijn ook berichten over plunderingen. Minstens één persoon is doodgeschoten.

Naar verwachting laait het geweld de komende dagen op. Bij de verkiezingscampagne vielen al 18 doden, volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Bezwaar
Tshikedi kan formeel bezwaar maken tegen de uitslag. Maar president Kabila heeft het hoogste rechtscollege onlangs uitgebreid van 7 naar 27 leden. De nieuwe rechters zijn aanhangers van Kabila, menen waarnemers.

EU roept op tot kalmte
De Europese Unie heeft vrijdag opgeroepen tot kalmte in Congo. EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton vraagt de Congolese politici om te werken "in een kalme atmosfeer" in "deze cruciale periode voor de toekomst van de republiek".

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de politieke hoofdrolspelers in de DRC eerder deze week gewaarschuwd geen misdaden tegen de burgerbevolking te plegen.

Kabila
Kabila regeert het grote Afrikaanse land al bijna 12 jaar, sinds hij zijn vader opvolgde in de voormalige Belgische kolonie.

Gerelateerde artikelen