Programma9 mei '11 15:07Aangepast op 9 mei '11 17:03

Dieetpil voor baby's van dikke moeders

Auteur: Saskia van Huijgevoort

In Engeland wordt een onderzoek gestart waarbij zwangere vrouwen met overgewicht een pil krijgen die ervoor zorgt dat hun kinderen niet te zwaar worden. Het medicijn zorgt ervoor dat de baby tijdens de zwangerschap minder voeding via de navelstreng krijgt en dus minder snel dik wordt.

Obesitas is een groot probleem in het Verenigd Koninkrijk: ruim vijftien procent van Britse zwangere vrouwen heeft ernstig overgewicht.
Vrouwen met obesitas maken meer insuline aan vergeleken met andere moeders. Daardoor geven ze meer vetten, suikers en ander voedsel door via de navelstreng aan hun baby. Door het medicijn metaformine vermindert deze toevoer, de moeder valt dus niet zelf af. Het medicijn wordt meestal gebruikt door diabetici.
De zwaarlijvigheid verhoogt de sterftekans van de baby tijdens de zwangerschap. Ook is er meer kans op complicaties. Het aantal mensen met ernstig overgewicht stijgt exponentieel en is niet alleen een probleem voor het Verenigd Koninkrijk maar ook voor andere welvarende landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen