Nieuws26 okt '12 19:02

Kerncentrale Fukushima baart opnieuw zorgen

Auteur: Anne-Greet Haars

Er zijn aanwijzingen dat de kerncentrale bij Fukushima nog steeds radioactieve straling lekt. Dat zegt eigenaar Tepco, naar aanleiding van onderzoek van onafhankelijke wetenschappers.

Die vonden hoge concentraties radioactieve stoffen in vissen bij de centrale.

"Het is denkbaar dat er wat kan lekken via het grondwater. Het kan ook via de lucht, maar veel minder dan in maart", vertelt kernenergie deskundige en emiritus hoogleraar Wim Turkenburg.

"Waar het hier vooral omgaat, is dat de bodem van de oceaan vlabij de centrale radioactief is, en dat vissen eten van de bodem halen en ze daarbij radioactief worden. Die vis is te radioactief om door mensen gegeten te worden."

Eventuele aardbeving
"Er staan vier reactoren waar grote problemen mee zijn", legt Turkenburg uit. "Bij één reactor is er een doos omheen gebouwd en bij de anderen nog niet. Zeker als er een grote aardbeving zou plaatsvinden, is er een kans dat er weer grote lozingen plaatsvinden. Als dat niet gebeurd, dan is het redelijk onder controle."

"Maar wat kan plaatsvinden is dat via het grondwater radioactief materiaal in de oceaan terecht kan komen."

Tsunami
De kerncentrale werd in maart 2011 getroffen door een Tsunami, waarbij het complex zwaar beschadigd raakte. De directe omgeving van de centrale werd sindsdien getroffen door radioactieve straling.

Gerelateerde artikelen