Nieuws14 mrt '13 20:38

Europa overweegt bewapening rebellen

Auteur: BNR Webredactie

Parijs en Londen willen opstandelingen tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad aan wapens helpen terwijl het conflict steeds verder escaleert.

De Franse president François Hollande heeft donderdag gezegd te hopen dat het Europese wapenembargo wordt opgeheven om rebellen te bewapenen.

De Franse regering meldde daarbij dat Londen hier ook oren naar heeft en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei bereid te zijn erover te praten. De Nederlandse minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) liet donderdag weten hier nog niets in te zien. Hij wil voorlopig "het huidige wapenembargo handhaven''.

Opstand begon 2 jaar geleden
Vrijdag is het precies 2 jaar geleden dat de opstand tegen de clan van Assad met massale demonstraties in heel Syrië begon. De strijd lijkt zich na 70.000 doden, meer dan een miljoen vluchtelingen en naar schatting 4 miljoen ontheemden, alleen maar uit te breiden. Het aantal mensen dat Syrië uit vlucht neemt volgnes de VN heel snel toe. De vluchtelingenstroom is in één week tijd 10 procent gegroeid, meldde de vluchtelingenorganisatie Unhcr donderdag.

En het ergste moet nog komen, vrezen veel waarnemers. De betogingen voor democratie werden in 2011 bloedig neergeslagen en de burgerlijke oppositie is sinds eind dat jaar overvleugeld door gewapende rebellen die soms ook elkaar bevechten. De strijd heeft inmiddels alle kenmerken van een bloedige sektarische burgeroorlog. Mensenrechtenorganisaties hebben donderdag hun zorg geuit dat de regeringstroepen steeds vaker dodelijke wapens zoals clusterbommeninzetten in woonwijken. De rebellen plegen ondertussen steeds vaker oorlogsmisdaden.

Oproep van geestelijke
In de hoofdstad Damascus is grote onrust ontstaan door een oproep van een regeringsgetrouwe geestelijke. Hij zei eerder deze week dat het een heilige plicht is de opstand te bestrijden. Hij wekte zo de indruk dat het regime alle mannen van strijdbare leeftijd in Damascus voor dienst in het leger zou oproepen. Het regime heeft het weersproken, maar Damascus blijft in angst.

De militaire kracht van Assad is namelijk sterk afgenomen. Van een geschatte troepensterkte van 220.000 man in 2011 had het regime in de herfst van 2012 nog maar ongeveer de helft over, volgens het Internationale Instituut voor Strategische Studies (IISS). Assad kan eigenlijk alleen maar rekenen op vier speciale eenheden van bij elkaar 50.000 man. Toch waarschuwde de chef van de Israëlische militaire inlichtingendienst, generaal Avi Kochavi, donderdag dat Assad nog steeds al het grote wapentuig en alle chemische wapens in handen heeft. Kochavi zei in een toespraak dat Assad nu alle voorbereidingen treft om die chemische wapens te gebruiken.

Gerelateerde artikelen