Nieuws12 mrt '12 10:05

VEH: hypotheek ook voor flexwerkers

Auteur: Edme Koorstra

Mensen met een tijdelijk contract moeten ook een hypotheek kunnen krijgen, vindt de Vereniging Eigen Huis.

Nu de arbeidsmarkt zodanig aan het veranderen is, moeten banken niet meer naar baanzekerheid kijken maar naar werkzekerheid. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

'Fundamentele verandering'
Momenteel is een vaste baan normaal gesproken nog een voorwaarde voor een nieuwe hypotheek. Maar de belangenvereniging voor eigenwoningbezitters wijst erop dat werknemers vorig jaar vrijwel alleen nog tijdelijke contracten aangeboden kregen en slechts 2000 mensen een vast arbeidscontract. Een fundamentele verandering van de arbeidsmarkt, signaleert VEH-directeur Rob Mulder.

Schijnzekerheid
"Werkgevers willen meer flexibele krachten en pleiten voor versoepeling van ontslagrecht. Werknemers kiezen er vaker voor om na zes jaar van baan te veranderen of zzp'er te worden'', zegt Mulder. Vaste contracten zullen daarom steeds meer een schijnzekerheid bieden.

Tegelijkertijd neemt het aantal tijdelijke contracten toe. De hypotheekregels zullen daarop aangepast moeten worden, vindt de VEH, die zich daarin gesteund ziet door regeringspartijen VVD en CDA.

Gerelateerde artikelen