Nieuws24 sep '13 10:58Aangepast op 24 sep '13 15:22

Al-Shabaab: 'gijzelaars leven nog'

Auteur: BNR Webredactie

Militanten van al-Shabaab houden nog steeds gijzelaars vast in het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Dat beweert de terreurbeweging in elk geval zelf via Twitter.

Volgens dat bericht zijn de gijzelaars "in leven maar ontdaan''.

De Keniaanse autoriteiten lieten eerder weten dat de situatie in het centrum onder controle was en dat alle gijzelaars waren bevrijd. De berichten zijn in ieder geval tegenstrijdig, zegt BNR-redacteur Lamyae Aharouay. "Mensen die in de buurt van het centrum wonen, zeggen in ieder geval dat de strijd in en rondom het winkelcentrum nog steeds bezig is. Er wordt melding gedaan van schoten en explosies in en rond het gebouw."

Volgens al-Shabaab houden de "strijders'' nog steeds stand in het winkelcentrum. Leden van de beweging in Somalië zouden contact hebben met de terroristen in het centrum.

Ontelbaar aantal lijken
Dinsdagochtend om 10 uur meldde persbureau Reuters nog contact te hebben met de militanten van de terreurbeweging. Aharouay: "De terroristen zeggen dat ze nog in het winkelcentrum zijn en dat er een ontelbaar aantal lijken ligt. Inmiddels zijn tot en met vandaag zes daders van de aanslagen gedood, bovenop de drie die eerder al gedood waren."

Eerder deze week gingen er ook geruchten over een Nederlandse betrokkene die zou zijn gearresteerd. "Maar de Nederlandse ambassade in Nairobi en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn daar niet van op de hoogte. Er zijn vanuit Nairobi vooralsnog alleen maar tegenstrijdige berichten."

Daders
Ook over de daders zijn veel tegenstrijdige berichten. Zo meldden verschillende westerse bronnen dat er Amerikanen bij de aanslag betrokken zouden zijn, zegt Aharouay. "Het hele handeltje zou worden aangestuurd door een Britse vrouw, de weduwe van een van de zelfmoordenaars die verantwoordelijk was voor de aanslag in Londen in 2005. Maar Al Shabaab in Somalie zegt dat er geen buitenlanders bij betrokken zijn."

Aharouay legt uit wat al-Shabaab precies is. “Het is een onderdeel van extremistische islamitische strijdgroep uit Somalië en een onderdeel van Al Qaeda. Al-Shabaab betekent ‘de jeugd’ in het Arabisch. Ze hebben sinds 2006 grote delen van Somalië, hoofdstad Mogadishu ook, in handen. Tot een troepenmacht van de Afrikaanse Unie, met steun VN, ze terug wist te dringen. Al-Shabaab zegt dat deze aanval daar een wraak op is en wil dat de troepen worden terug getrokken uit Somalië."

Gerelateerde artikelen