Nieuws9 nov '11 18:32Aangepast op 9 nov '11 20:00

VVD wil koopvaardij beter beveiligen

Auteur: BNR Webredactie

De VVD wil dat minister Hans Hillen van Defensie de beveiliging van kwetsbare zeetransporten zo snel mogelijk verdubbelt.

"Nu beveiligen we jaarlijks vijftig transporten, dat moeten er honderd worden", zei Tweede Kamerlid Han ten Broeke woensdag. Volgens Ten Broeke kan de extra inzet worden betaald uit de middelen die eerder al beschikbaar zijn gesteld.

Hij stelt dat minister Hillen de eerste versnelling heeft gevonden in de strijd tegen de piraterij, maar het zaak is door te schakelen. Ten Broeke rekende uit dat er jaarlijks zo’n 250 transporten zijn die behoefte hebben aan begeleiding. Het ministerie staat al een tijdje toe dat zwaarbewapende mariniers de schepen begeleiden. Rederijen dringen aan op de inzet van particuliere beveiligers maar dat is nog niet toegestaan. Landen als Denemarken, Spanje, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk staan dat wel toe. Nederlandse reders vrezen dat daardoor hun schepen steeds meer in beeld komen als doelwit van kapers in de Indische Oceaan.

Nederlandse reders zetten wél particuliere beveiligers in
Twee Nederlandse reders, Jumbo Shipping uit Rotterdam en Vroon Shipping uit Breskens, gaan bewapende particuliere beveiligers inzetten om hun onder Nederlandse vlag varende schepen te beschermen tegen Somalische kapers.

Dat lieten zij woensdag weten aan de vooravond van een overleg over de kwestie in de Tweede Kamer. Met hun aankondiging zetten zij extra druk op het debat.

Een woordvoerder van Jumbo Shipping zei "de laksheid en onwil" van de Nederlandse regering zat te zijn. De rederij verwacht aan het eind van deze maand op een eerste schip bewapende beveiligers aan boord te nemen. Jumbo Shipping en Vroon Shipping vormen misschien de voorhoede van een grotere groep reders die bereid is over te gaan tot burgelijke ongehoorzaamheid als het verbod blijft gehandhaafd.

Voorzitter Tineke Netelenbos van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders zei in een reactie de betrokken reders "heel goed" te begrijpen. "Werknemers hebben de plicht om hun personeel tegen gevaarlijke situaties te beschermen." De brancheorganisatie dringt er bij het kabinet al lange tijd op aan om het verbod op te heffen.

PVV steunt voorstel
De PVV steunt het VVD-voorstel. "Dit raakt direct de Nederlandse, economische belangen", zei Kamerlid Marcial Hernandez. "Het is belangrijk dat die schepen beveiliging krijgen en dat is een taak voor de Staat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen