Nieuws27 dec '11 06:39

VEH wil onderzoek hypotheekmarkt

Auteur: BNR Webredactie

Er moet een onderzoek komen naar de afnemende concurrentie op de hypotheekmarkt. Die oproep doet de Vereniging Eigen Huis vandaag aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa.

Volgens Eigen Huis wordt de markt gedomineerd door een paar grote spelers en dat blijft niet zonder gevolgen. "BNP Paribas was één van de weinige echte concurrenten van met name Rabobank, dat ruim 30 procent van de markt in handen heeft," zegt Hans André de la Porte van Eigen Huis.

Hoge tarieven
"Er zijn nu geen prijsvechters meer, want ABN Amro en ING liggen aan de ketting van de staat. Intussen is de marge op de hypotheekrente opgelopen van onder de 2 naar 2,5 procent. Dat is niet gezond. Weinig concurrentie betekent hoge tarieven."

Vermoeden
Op verzoek van de VEH heeft de NMa in mei van dit jaar ook al onderzoek gedaan. "Daaruit bleek dat er geen sprake was van verboden afspraken," bevestigt De La Porte. "Maar ook bleek dat de rentemarges toen aan het dalen waren, terwijl ze nu dus hard aan het oplopen zijn. Dat versterkt het idee dat er wat aan de hand is."

Als blijkt dat er inderdaad te weinig concurrentie is op de hypotheekmarkt moeten er afspraken worden gemaakt over een maximale renteopslag, vindt de Vereniging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen