Nieuws27 dec '12 19:44Aangepast op 28 dec '12 09:23

Europese gelukszoekers in Nederland (2): Italië

Auteur: Anke Truijen

Door de crisis in hun land beproeven veel Europeanen hun geluk over de grens. Sommigen van hen trekken naar Nederland om een beter bestaan op te bouwen. Hoe vergaat het hen op onze arbeidsmarkt?

"De crisis biedt kansen voor jonge mensen, zeggen de Italiaanse politici. Nou dan moeten ze ook die mensen helpen en niet de banken! Het zijn praatjesmakers." De 36-jarige Fransesco Iasevoli uit Napels beklaagt zich over de Italiaanse politiek die weinig doet om de crisis echt aan te pakken. En dat voelen ze met name in het zuiden van Italië, dat er veel slechter voor staat dan het noorden. "In andere landen, zoals in Nederland en de VS, zie je politici die ondernemend zijn en visie hebben. Dat is wat je nodig hebt in crisistijden: actie en nieuwe ideeën. Niet die slappe politieke praatjes."

Rutte is man in action
Volgens Fransesco kunnen de Italiaanse politici wat leren van de Nederlandse, die zijn namelijk wel jong en ondernemend. "Jullie premier is jong en hij is een ‘man of action’. Ondanks dat het hier crisis is, is er werk. Kijk maar op straat en in de volle restaurants. Dat komt omdat er tegen de crisis gevochten wordt. Maar in Italië, no, no! Daar is de situatie zo: we hebben de zon, de stranden en de keuken. Alle middelen om economisch te groeien. Maar dan moet je ze ook inzetten om een weg uit de crisis te vinden."

Ook Fransesco vond een weg uit de crisis. Twee maanden geleden pakte hij zijn koffers en kwam hij zonder afspraken naar Nederland. Nu werkt de econoom als ober in het Italiaanse restaurant Pino Divino in Amsterdam. En hij had geluk, want zijn Siciliaanse baas, Pino Alaimo, krijgt dagelijks mensen aan de deur die op zoek zijn naar werk. Alaimo: "Elke dag komen hier mensen, wel tien tot twintig personen. Met name uit Griekenland, Spanje en Italië." Opvallend is dat de meeste hoogopgeleid zijn en bereid om elk baantje aan te nemen. "Mensen komen hier met een universiteitsdiploma en ze zijn bereid om zelfs af te wassen."

Econoom als ober
Ook Fransesco maakt een omweg wat betreft zijn carrière: "Ik ben opgeleid als econoom maar werk als ober. Voorlopig." Uiteindelijk wil Fransesco manager worden van een hotelketen. Maar zonder goede kennis van talen wordt dat moeilijk. Daarom probeert hij nu zijn tijd in Nederland zo goed mogelijk te gebruiken. "Ik wil hier ervaring opdoen en mijn Engels verbeteren. Het is voor mij als een nieuwe school. Ik moet mijn eigen kansen creëren."

En met 36 jaar, zonder gezin, voelt hij zich nog niet te oud om te leren. Fransesco: "Ja, 36 jaar is oud maar leeftijd telt niet. Het is belangrijk wat je doet en wat je denkt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen