Nieuws14 aug '12 08:11

Bankrekening studenten roder en roder

Auteur: Pieter van den Akker

Ze weten precies in welk jaar de Slag bij Nieuwpoort was, maar kunnen niet omgaan met hun eigen portemonnee. Studenten en geld, het blijft een lastige combinatie.

Steeds meer studenten lenen steeds meer geld. En dus moet er iets gebeuren. Straks geeft staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs het startschot voor een financieel lesprogramma voor studenten. Uit onderzoek van het Nibud blijkt namelijk dat gebrek aan financiële kennis een van de belangrijkste oorzaken is van financiële problemen bij deze groep.

Meer dan een op de vier studenten heeft een studieschuld, weet BNR-redacteur Rene de Monchy. "En 13 procent van de studenten leent geld van de universiteit om het collegegeld te kunnen betalen. Kortom, steeds meer studenten hebben financiële problemen."

Misère
Dat heeft meerdere oorzaken. Zo zorgt de economische tegenwind ervoor dat ouders minder makkelijk bijspringen. En ook is een goedbetaald studentenbaantje lastiger te vinden. De Monchy: "En de financiële misère wordt mogelijk nog erger als een misstap in de studie wordt afgestraft met een korting of boete op de studiebeurs. En tot slot duwen de makkelijk te verkrijgen studentenkredieten de studenten nog verder in de problemen."

Toch weet zo'n 80 procent van de door het Nibud ondervraagde studenten niet waar de maandelijkse uitgaven naar toe gaan. De stichting Weet Wat Je Besteedt kan dan ook maar één conclusie trekken. "Zeker als je gaat studeren en geld gaat lenen, is het wel van belang dat je daar goed overzicht over hebt", zegt een woordvoerster. "Bij ongeveer de helft van de jongeren ontbreekt dat overzicht."

Bijles
En dus moeten aankomende studenten bijles krijgen in financiële zaken. Die spoedcursus wordt vandaag door staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs afgetrapt, waarna twaalf coaches in zes steden beschikbaar zijn voor een lesje.

"De training zelf duurt ongeveer een uurtje", vertelt financieel studentencoach Sander van Vliet. "In eerste instantie proberen we een beetje in te gaan op de nieuws wetswijzigingen en daarnaast de inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen