Nieuws18 jan '12 11:43

Kroes bezorgd over persvrijheid Hongaren

Auteur: Edme Koorstra

Europees Commissaris Neelie Kroes maakt zich ongerust over de diversiteit van de media en de vrijheid van de pers in Hongarije.

Ze heeft Tibor Navracsics, de Hongaarse minister die met deze zaken is belast, een brief daarover geschreven.

In de praktijk
Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, van de Europese Commissie, onderstreept in haar brief dat persvrijheid niet alleen een zaak van wetgeving en regels is. "Maar ook, en dat is veel belangrijker, dat deze fundamentele principes in de praktijk ingevoerd en uitgedragen worden.''

Mediawet
Het niet vernieuwen van de licentie van een populair en kritisch radiostation is voor Kroes reden tot zorg. Bovendien zijn er steeds meer signalen dat media in hun vrijheid worden aangetast als gevolg van de vorig jaar ingevoerde mediawet. De eurocommissaris, die zich al flink heeft verzet tegen de wet, dwong af dat de wet niet geldt voor buitenlandse media.

Europese regels
Hongarije ligt hevig onder vuur wegens de onlangs aangenomen wetten. De Europese Commissie is een zogenoemde inbreukprocedure begonnen, omdat op drie punten de wetten niet overeenkomen met Europese regelgeving.

Het gaat om de verplichte pensionering van rechters en de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank en die van de autoriteit voor dataverkeer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen