Nieuws7 dec '11 17:45Aangepast op 7 dec '11 19:13

Bos en Kroes voor commissie De Wit

Auteur: Edme Koorstra

Vandaag zaten oud-minister van Financiën Wouter Bos en eurocommissaris Neelie Kroes voor de commissie- de Wit. BNR's Hans Verbeek brengt u op de hoogte.

De miljarden die de Nederlandse staat in 2008 neertelde bij de nationalisatie van ABN-Amro zijn goed te verdedigen, zei Bos. En dat geldt ook voor al het geld dat er later nog bij moest.

Informatievoorziening
Hij vindt wel dat de informatie van het ministerie van Financiën aan de Tweede Kamer over de nationalisatie van Fortis/ABN Amro duidelijker had gekund.

Verder verzekerde hij de commissie dat hij de Kamer altijd volledig heeft geïnformeerd, maar dat hij meer nadruk had kunnen leggen op het feit dat de staat niet alleen 16,8 miljard euro betaalde voor Fortis/ABN-Amro, maar ook nog eens voor 50 miljard euro aan leningen overnam.

Kroes: kritiek op EC onterecht
Eerder op de dag moest ook eurocommissaris Kroes voor De Wit opdraven, om de manier van handelen van de Europese Commissie toe te lichten. Kroes vindt de kritiek dat de opstelling van de Europese Commissie zou hebben bijgedragen aan de val van het Fortis-concern onterecht.

Voormalig vicevoorzitter van Fortis, Jan-Michiel Hessels, had die beschuldiging eerder geuit tijdens zijn verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie.

Zwartepiet
Kroes noemde dat woensdag bij haar verhoor "een jij-bak''. Ze wees erop dat Hessels sinds 2001 betrokken was bij Fortis en dus eerst naar zichzelf dient te kijken. In haar ogen schuift Hessels de Europese Commissie onterecht de zwartepiet toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen