Nieuws6 jul '11 14:01Aangepast op 6 jul '11 16:00

Kroes: winstmarges providers schandalig [update]

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De winstmarges die telecombedrijven vangen bij internationaal mobiel bellen zijn "schandalig''. Dat zei Eurocommissaris Neelie Kroes van Digitale Agenda woensdag bij de presentatie van maatregelen die tot lagere belkosten moeten leiden.

Kroes wil meer concurrentie op de markt, waardoor het probleem "bij de wortel wordt aangepakt''.
De Eurocommissaris wil onder meer dat consumenten in het buitenland een andere provider kunnen nemen, met behoud van het eigen gsm-nummer. Als iemand dan de grens over gaat, schakelt de telefoon automatisch over op die nieuwe provider.

Buitengewoon hoge kosten

Consumenten zien hun rekening al heel gauw oplopen zodra zij in het buitenland gaan bellen. En dat is Kroes een doorn in het oog: "De kosten zijn buitengewoon hoog. Dat heeft mij ertoe gezet met nieuwe voorstellen te komen en met een fundamentele nieuwe benadering te komen ten aanzien van het oplossen van die ontzettend hoge prijzen", zegt zij op BNR.

Concurrentie

Een van de belangrijkste oorzaken voor de exorbitant hoge rekeningen is een markt die volgens Kroes niet concurrerend is. En daar wil zij iets aan doen. "Op het moment dat een markt niet concurrerend is, wordt er gebruik of misbruik gemaakt van de situatie. Dat stellen we vast als we kijken naar de hoogte van de rekening, als u over de grens gaat bellen. Met het fundamenteel aanpakken van die marktsituatie, namelijk het open zetten zodat er alternatieve operators gebruik kunnen maken van de infrastructuur, kunnen we vaststellen dat de prijzen van de rekening voor de consument omlaag gaan."

Tarieven

Kroes wil de tarieven in 3 jaar tijd afbouwen van 35 cent nu naar 24 cent in 2014. Mobiel internetten, waarvoor nu vaak 2 euro per megabyte wordt gerekend, mag vanaf volgend jaar juli maximaal 90 cent per megabyte kosten, en in 2014 nog maar 50 cent per megabyte.
Uiteindelijk is het doel volgens Kroes dat vanaf 2015 de kostenverschillen tussen binnenlands en grensoverschrijdend mobiel telefoon- en internetverkeer helemaal verdwijnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen