Nieuws5 aug '13 10:07Aangepast op 5 aug '13 16:46

Telefoonrekening gaat omlaag

Auteur: BNR Webredactie

KPN stapt naar de rechter om een gedwongen tariefverlaging aan te vechten. Dat zegt het telecombedrijf tegen BNR. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verlaagt de tarieven die telecomproviders mogen rekenen om van elkaars netwerk gebruik te maken.

De tarieven die telecomproviders elkaar rekenen gaan per 1 september omlaag. De telecomaanbieder van degene die wordt gebeld, rekent een afgiftetarief aan de provider van degene die belt. Dit afgiftetarief daalt nu van 2,4 cent naar ruim 1 cent per minuut voor mobiel bellen. "Wij reguleren deze zogenaamde afgiftetarieven, omdat je als beller hier geen keuze in hebt. Er is dus geen concurrentie op dit deel van de belkosten", zegt Cynthia Heijne van de ACM.

KPN zegt tegen BNR dat ze nu gedwongen wordt om diensten aan te bieden onder de kostprijs en dat ze absoluut naar de rechter stappen. De ACM hield al rekening met zo'n stap.

Een grote speler als KPN heeft een groot netwerk en daar maken kleinere spelers regelmatig gebruik van. En andersom hoeft KPN minder vaak gebruik te maken van het netwerk van anderen. KPN haalt dus meer inkomsten uit de afgiftetarieven dan dat het ze kost.

ACM zei eerder vandaag dat het verwacht dat telecombedrijven de consumententarieven verlagen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen