Nieuws23 jan '12 15:03

Schuldendeal Griekenland nog niet rond

Auteur: Bart Tuinman

De onderhandelingen over de afschrijving van de Griekse schulden is nog steeds niet afgerond. Banken en geldschieters van Griekenland worden het voorlopig niet eens.

De EU en het IMF, zijn het voorlopig niet eens over de rente die de private investeerders mogen ontvangen op de nieuwe, minder waardevolle obligaties die ze krijgen in ruil voor hun oude schuldpapieren.

Rente
De banken, verzekeraars en hedgefondsen die worden gevraagd om een groot deel van hun Griekse vorderingen af te schrijven, zouden hebben ingestemd met een rente van gemiddeld 4 procent op de schulden die overblijven. Het IMF zou alleen aandringen op een lagere rente, om ervoor te zorgen dat de Griekse schuldenlast tot houdbare proporties wordt teruggebracht.

Beste voorstel
De onderhandelaar namens de banken, Charles Dallara, liet zondagavond weten dat de private partijen hun "beste voorstel" hebben gedaan. Het is nu aan het IMF en de EU om te bepalen of ze met de deal kunnen instemmen, stelde hij.

100 miljard afschrijven
Een akkoord over de afschrijving van zo'n 100 miljard euro aan Griekse schulden is een voorwaarde voor het IMF en de EU om Griekenland van nieuwe financiële hulp te voorzien. De kwijtschelding is bedoeld om Griekenland uitzicht te geven op een houdbare schuldenlast. Het IMF vreest dat een te hoge rente op de nieuwe obligaties dat doel in de weg staat.

Verzekering
Met een nog lagere rente op de overblijvende schulden lopen de verliezen van de beleggers echter nog verder op. Gevreesd wordt dat vooral hedgefondsen hier niet mee zullen instemmen. Zij zouden kunnen aansturen op een wanbetaling door Griekenland, waardoor de verzekeringen tegen wanbetaling die ze hebben afgesloten in werking zouden treden.

Geldnood
Zonder nieuwe hulpleningen komt Griekenland in acute geldnood. Het land moet in maart 14,5 miljard euro aan uitstaande schulden aflossen, maar zal zonder extra steun niet aan die verplichting kunnen voldoen.

Besluit volgende week
Ingewijden verwachten dat de onderhandelingen niet voor het komende weekeinde worden afgerond. Een beslissing volgt mogelijk volgende week maandag, op de topontmoeting van de regeringsleiders van de EU.

Deze week een deal
Eurocommissaris Olli Rehn, van Economische Zaken, heeft goede hoop dat partijen nog deze week overeenstemming bereiken. `Ik heb er vertrouwen in dat we de onderhandelingen spoedig kunnen afronden, bij voorkeur in de loop van deze week", aldus Rehn maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen