Nieuws5 dec '13 14:08Aangepast op 5 dec '13 16:57

OM eist 120 uur werkstraf tegen Offermanns

Auteur: BNR Webredactie

Ricardo Offermanns moet een werkstraf van 120 uur krijgen omdat hij partijgenoot Jos van Rey vorig jaar naar voren schoof als gedeputeerde in ruil voor informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bij de rechtbank in Rotterdam geëist. Offermanns, vorig jaar burgemeester van Meerssen, was in de race om burgemeester van Roermond te worden. Van Rey was destijds wethouder voor de VVD in Roermond en adviseur van de sollicitatiecommissie.

Omgeven door regels
Volgens het OM is de selectieprocedure en de benoeming van een burgemeester 'niet voor niets omgeven door allerlei regels'. "Het belang van de gemeente en de inwoners moet voorop staan en de bestuurlijke integriteit boven elke twijfel verheven zijn."

Tijdens de zitting werd een tapgesprek afgespeeld, waarin te horen was hoe Van Rey enkele vragen van de sollicitatiecommissie voorhield. De officier van justitie zei dat alle informatie van de vertrouwenscommissie vertrouwelijk is. Die mag met niemand gedeeld worden. "Ze wisten heel goed dat contact niet was toegestaan."

Volstrekte nonsens
De verdediging vindt de hele strafzaak onzin. Advocaat Marijn Zuketto wil zich niet eens uitlaten over een eventuele straf. “Wat mij betreft is er geen straf passend.” De aantijging van het OM dat Offermanns in de zak bij Van Rey zat wuift Zuketto ook weg. “Volstrekte nonsens. Echt kletskoek.”

Offermanns is voor het OM eigenlijk bijvangst. Justitie doet al ruim een jaar onderzoek naar VVD’er Jos van Rey. Het voormalig  Eerste Kamerlid wordt verdacht van corruptie. Offermanns kwam in beeld omdat de telefoon van Van Rey werd getapt. Alleen toen Van Rey met staatssecretaris Fred Teeven belde was de tap even kaduuk.

Gerelateerde artikelen