Nieuws12 jun '13 17:14

Ibn Ghaldounschool zit in financiële en educatieve crisis

Auteur: BNR Webredactie

De Ibn Ghaldounschool zit diep in de schulden en zag de afgelopen jaren de slagingspercentages gestaag dalen.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en een analyse van nieuwssite Sargasso.nl en het ANP.

Slagingspercentage
Op de scholengemeenschap die afgelopen tijd in opspraak kwam omdat er vijftien eindexamens werden gestolen, ging het slagingspercentage op de havo vorig jaar zwaar onderuit. 48,5 procent van de leerlingen slaagde maar, ten opzichte van 87 procent het jaar ervoor. Gemiddeld haalden de havisten een 5,4 voor hun centrale examens. De meeste gestolen examens waren bestemd voor havisten die dit jaar examens deden.

Ook op het vmbo daalde het slagingspercentage, nadat het in 2010 plots was gestegen met 17 procentpunt. Op het vwo wisten in 2009 juist alle leerlingen te slagen, in 2012 minder dan driekwart.

Negatief eigen vermogen
Verder blijkt uit de gegevens dat de school een negatief eigen vermogen heeft van 4,2 miljoen euro. Ook de algemene reserve staat op -2.85 miljoen euro. De liquiditeit, oftewel de mate waarin de school de lopende rekeningen kan betalen, is veel te laag: 0,14 waar 0,5 tot 1,5 veilig is. Ook de solvabiliteit, oftewel de mate waarin schulden kunnen worden afgelost, is lager dan wenselijk. Daarbij heeft de school geen geld om eventuele waardedalingen op te vangen.

De verwachting is dat de school over twintig jaar zo’n elf procent minder leerlingen heeft, terwijl de meeste scholen in de omgeving juist zullen groeien. Het percentage voortijdig schoolverlaters schommelt zo rond de 2,5. Landelijk is dat ongeveer een procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen