Nieuws15 mrt '13 06:26

Eindelijk ruim baan voor overgebleven edelherten

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een schiettent, zo noemden milieuclubs het onlangs nog. Ecoduct Hulshorst gaat vandaag open, ook voor edelherten. Het is het laatste van negen nieuwe ecoducten die de Veluwe met andere gebieden verbind.

Milieuorganisaties zijn boos omdat het afgelopen jachtseizoen 2000 herten zijn afgeschoten, voordat het ecoduct open kon. Maar volgens onder meer de provincie Gelderland staan die zaken los van elkaar en was de populatie veel te groot geworden. Klein wild kon via het ecoduct al de A28 oversteken, maar vanaf vandaag ook de herten.

Tot vandaag stond er nog een hek met gaas, waardoor andere dieren wel over konden steken maar de edelherten nog niet. Als het hek weggehaald wordt, gaat het laatste ecoduct dan eindelijk helemaal open. Met het ecoduct wordt de Veluwe aangesloten op andere natuurgebieden; de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug.

"In principe zal er gebruik van worden gemaakt. En het hoeft ook niet heel lang te duren. Waar het ons vooral om gaat is de mate waarin ze dat gaan doen", zegt Michael ten Holder van de provincie Gelderland. "Dit laatste stuk verbindt de Veluwe met de Randmeerkust. Vandaar uit kunnen de dieren zich gaandeweg kunnen verspreiden."

Schiettent
Er is veel te doen geweest om het ecoduct. Want volgens de criticasters was het een schiettent. Want er moesten veel herten worden afgeschoten omdat er teveel leefden. "Op dat moment speelde dat nog", zegt Ten Holder. "Het ecoduct was af. Maar omdat de doelstand zoals we die hebben vastgesteld in het faunabeheerplan voor de Veluwe nog niet was gerealiseerd, hebben we nog tijdelijk dit twee meter hoge raster op het ecoduct laten staan."

Er waren in het hele gebied zo’n 4000 edelherten. Dat moest naar beneden tot de helft daarvan. Het jachtseizoen is nu ook over en die populatie is nu inderdaad gehalveerd. "De laatste gegevens van de faunabeheereenheid Gelderland geven inderdaad aan dat de doelstand is gerealiseerd."

De flora en fauna aan weerszijden van het ecoduct gaan veranderen dankzij het ecoduct. "Omdat er een uitwisseling ontstaat tussen de populaties aan weerskanten van het ecoduct", stelt Ten Holder. "Dat betekent dat ze sterker kunnen worden. Voor het hert geldt specifiek, die al sinds jaar en dag opgesloten zit op de Veluwe, geïsoleerd van het oorspronkelijke leefgebied, dat die nu voor het eerst weer terug kan naar de gronden waar ze vroeger altijd liepen."

Bij het ecoduct hangen ook camera's. Die dienen moeten het vooral mogelijk maken dat gekeken kan worden wat er over het ecoduct gaat en hoe het gebruikt wordt. "Met name specifiek in dit geval gaat het er ons om hoeveel herten er daadwerkelijk gebruik van maken en of de verwachting die we hebben, namelijk een beperkt aantal herten die het gebied verkennen en weer terugkomen, of dat ook klopt."

Gerelateerde artikelen