Rekenkamer: Meer duidelijkheid graag
Politiek-Den Haag moet snel duidelijk maken wat de effecten zijn van het bezuinigingspakket, waarover afgelopen nacht een definitief akkoord is gesloten. Burgers en bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn, zegt de Rekenkamer.
Afgelopen nacht bereikten vijf betrokken partijen in de Tweede Kamer overeenstemming met minister De Jager van Financiën over het zogeheten Lente-akkoord over 12 miljard extra ombuigingen, bovenop de eerder afgesproken 18 miljard.
Openheid
Daar moet snel duidelijkheid over komen, zegt Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer: "Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. (...) Hun beslissingen over werk, over hun huis, over de toekomst van de kinderen, hangen daar allemaal vanaf."
De huidige onzekerheid remt de economie, aldus Vendrik. De enige manier om daar een eind aan te maken, is volgens hem volstrekte openheid over de bezuinigingen.
Rijksrekening
Het is de derde woensdag in mei en dus is het verantwoordingsdag. Het kabinet
biedt de Tweede Kamer de jaarverslagen over het afgelopen jaar aan van alle
ministeries en de Algemene Rekenkamer overhandigt haar oordeel over de
stukken.
De Rekenkamer heeft de rijksrekening over vorig jaar goedgekeurd omdat de uitgaven van de rijksoverheid grotendeels rechtmatig zijn geweest.
Kritiek
Toch heeft de Rekenkamer wel een paar
strenge kanttekeningen. Zo is er een ontoereikende controle op de besteding van
1,4 miljard euro aan uitkeringen door gemeenten en provincies. Dat is voor de
Rekenkamer "een ernstige onvolkomenheid''.
Rekenkamer-president Saskia Stuiveling zette haar zwaarste middel in: ze maakte bezwaar en dwong zo minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken tot een verbeterplan. Daarna kon Stuiveling haar bezwaar opheffen.
Ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid kreeg een tik op de vingers. Zij kon onvoldoende duidelijk maken waarom het zogeheten Budgettair Kader Zorg, dat was vastgesteld op 60 miljard euro, met ruim 2 miljard euro werd overschreden.