Nieuws26 apr '12 06:18Aangepast op 26 apr '12 07:42

Kunduz-coalitie opnieuw om de tafel

Auteur: Pieter van den Akker

De oppositie heeft vandaag de kans om in één dag de helft van het kabinetsbeleid ongedaan te maken. Want komt de Kunduz-coalitie vandaag tot een akkoord over de rijksbegroting in 2013, dan wordt het pakket maatregelen naar Brussel gestuurd.

Demissionair minister van Financiën de Jager en staatssecretaris Weekers hadden het bijzonder druk vannacht. Samen met de oppositie werd er overlegd over bezuinigingen. De fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie keken in het overleg met demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) naar specifieke maatregelen en de koopkrachteffecten daarvan.

Begroting 2013
De vijf partijen hebben de intentie om eruit te komen. Er werd met de minister gesproken over mogelijkheden om een begroting voor 2013 in elkaar te zetten die voldoet aan de eisen van Brussel. De gesprekken worden vanochtend hervat. In de middag is er een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Het kabinet moet de plannen uiterlijk maandag naar Brussel sturen.

Dictaat
Minister De Jager heeft gisteren vooral overlegd met vooral D66, ChristenUnie en GroenLinks. Zij kunnen het plan steunen of verwerpen, maar hebben ook nog een derde optie, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma op BNR. "Geen deal, maar wel een dictaat. Dat is een optie die de oppositie nadrukkelijk achter de hand houdt. Want: waarom dealen met de VVD? Links wil hervormen, zelfs meer dan met Wilders kon. En bezuinigingen, maar dan wat minder."

De zogeheten Kunduz-coalitie is de meest kansrijke optie voor het kabinet om een meerderheid te verwerven, weet Hugo Reitsma. "En van die partijen is, net als met de Kunduz-missie, is GroenLinks het meest lastig. Daarom is de wensenlijst van Jolande Sap belangrijk."

De combinatie van deze vijf partijen wordt wel de Kunduz-coalitie genoemd, omdat die de politietrainingsmissie naar Kunduz in het noorden van Afghanistan mogelijk heeft gemaakt.

Gerelateerde artikelen