Nieuws12 sep '13 19:01

Bot: We moeten een keer ophouden met excuses aanbieden

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Nederlandse ambassadeur in Jakarta heeft donderdag namens de Nederlandse regering zijn excuses aangeboden voor executies tijdens het militair optreden tussen 1945 en 1949. Ben Bot, oud-minister van Buitelandse Zaken, zet daar een vraagteken bij.

De ambassadeur gaat nog naar de directbetrokkenen. Maar heeft donderdag op publieke wijze zijn excuses aangeboden. En Bot vindt dat dus allemaal wat veel.

"Als ik met mijn Indonesische vrienden, en ook de overheid daar, spreek dan zeggen ze vaak: ‘Er zijn natuurlijk twee partijen betrokken bij die strijd. Het is mooi dat jullie alsmaar excuses blijven aanbieden, maar dat brengt ons vaak ook in een moeilijke situatie, want er is aan onze kant ook het een en ander gebeurt.’ Het is goed dat je berouw toont en excuses aanbiedt over wandaden. De vraag is alleen: wanneer zetten we daar nou eens een punt achter?"

Bot denkt wel dat het goed is dat de ambassadeur in eerste instantie publiekelijk spijt heeft betuigd namens Nederland. Vooral omdat het in Jakarta gebeurde, in aanwezigheid van journalisten. "Hij heeft toegezegd dat hij daarna naar Zuid-Sulawesi zal gaan om daar met overlevenden persoonlijk contact op te nemen en daar nogmaals zijn gevoelens tot uitdrukking te brengen."

Naar de toekomst kijken
De oud-minister benadrukt nog maar eens zijn eerdere punt. "Ik blijf erbij dat we bij onszelf te rade moeten gaan hoe lang we doorgaan met voor ieder incident specifieke excuses aanbieden. Je krijgt hierdoor een wedstrijd in excuses aanbieden. Ik vind dat je op een gegeven moet zeggen dat je er een streep onder zet en het hoofdstuk afsluit. Het is nu drie keer achter elkaar. Het is een prachtig gebaar. Maar ik vind wel dat we nu een keer, misschien in overleg met onze Indonesische vrienden, moeten zeggen hoe we het goed kunnen afronden en gezamenlijk naar de toekomst kijken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen