Programma29 aug '11 14:52Aangepast op 29 aug '11 15:10

Chocolade eten is gezond

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Chocolade lijkt het risico op bepaalde hart- en vaatziekte met een derde omlaag te brengen. Dat schrijven wetenschappers maandag in het British Medical Journal. Chcocoladeliefhebbers: juich niet te hard want helaas kan overconsumptie wel schadelijke gevolgen hebben, waarschuwen de onderzoekers. Ook moeten ze nog uitzoeken of er echt sprake is van een causaal verband.

De wetenschappers trekken hun conclusies na een vergelijking van verschillende onderzoeken naar de effecten van het eten van chocola op hart en vaten.
Critici plaatsen wat kanttekeningen bij het artikel. "Wat verstaan wordt onder het eten van veel chocola, wordt niet duidelijk uit het artikel. Ook wordt niet duidelijk of het gaat om melk- of pure chocola," waarschuwt voedingsdeskundige Ineke van Dis van de Hartstichting.
De stichting zegt dat deze studie geen legitieme reden geeft om vaker chocola te gaan eten. "Er zit veel suiker en vet in chocola. Het is een dikmaker. Als je te zwaar wordt, verhoogt je kans op hart- en vaatziekten'', zegt Van Dis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen