Nieuws2 feb '13 22:41

Syrische oppositie praat met Iraanse minister

Auteur: BNR Webredactie

De Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib heeft nog dit weekend in München een ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

Dat zei Khatib zaterdag. Het gesprek staat volgens hem in het teken van het vinden van een manier waarop het regime-Assad uit het zadel kan worden geholpen. Daarbij moet bloedvergieten en het verlies van levens zoveel mogelijk worden voorkomen. Khatib geeft leiding aan de Nationale Coalitie van Syrische oppositiegroeperingen.

Khatib zei eerder in München gesprekken te hebben gevoerd met de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken. In de Duitse stad wordt zaterdag en zondag een internationale veiligheidsconferentie gehouden.

Kans op een doorbraak
Iran en Rusland zijn bondgenoten van het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Waarnemers denken dat directe gesprekken tussen de Syrische oppositie en beide landen kansen bieden op een mogelijke doorbraak in Syrië.

In het Arabische land is al bijna twee jaar een bloedige strijd aan de gang tussen opstandelingen en de troepen van Assad.

Duidelijke uitnodiging
Khatib zei van Lavrov 'een duidelijke uitnodiging'' te hebben gehad om een bezoek aan Moskou te brengen. "Rusland heeft een zekere visie maar wij verwelkomen onderhandelingen om de crisis te verlichten en er zijn nog veel zaken die moeten worden besproken'', aldus de Syriër.

Khatib had in München aparte gesprekken met de Amerikaanse vice-president Joe Biden en VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi.

VN-Veiligheidsraad
Brahimi benadrukte opnieuw dat de VN-Veiligheidsraad, waarin Rusland tot nu toe strengere maatregelen tegen Syrië tegenhoudt, de enige instelling is die het conflict in Syrië kan beëindigen.

De VN schat dat tijdens de burgeroorlog meer dan 60.000 Syriërs zijn gedood. Ook is er groeiende bezorgdheid dat chemische wapens van Syrië in handen kunnen vallen van terroristen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen